"Aláírásgyűjtés" a töltőállomásokon...

2010. január 2. - 13:31 | Belföld
Sajtótájékoztatót tartott a Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója (UNAS).

Egy nyergesvontató platóján tartott sajtótájékoztatót a Szlovákiai Teherfuvarozók Uniója a Pozsonytól Szenc irányába vezető út melletti OMW töltőállomáson, a reptér közelében.

A teherfuvarozók hétfőtől aláírásgyűjtő akcióba kezdenek némely általuk kiválasztott benzinkúton. Legfonotsabb követeléseiket négy pontban foglalták össze - ebben szerepel az elektronikus útdíj-beszedés ideiglenes leállítása, az üzemanyag fogyasztási adójának csökkentése, az útdíjköteles útszakaszok megjelölése és az útadó csökkentése az útdíj ellentételezéseként.

Akciójuk békés lebonyolításához a rendőrség támogatását kérték.

A fuvarozók szerint a szlovákiai gépjárművezetők jóval többet fizetnek a benzinért, mint a környező államokbeli társaik. Jaroslav Polaček, az UNAS képviselője szerint a hazaiak mintegy 0,30 euróval fizetnek többet a térségbeli átlagnál. 100 literes havi fogyasztás mellett ez 360 euróra rúg. „Ezt a nem kis összeget jobban is fel tudnánk használni, akár a családban” - állapította meg a fuvarozó. Szerinte ha majd a szlovákiai üzemanyag árszínvonal is hasonló lesz a magyarországihoz, a lengyelországihoz, a fuvarosok sem fognak külföldön tankolni. Ezért remélik, hogy aláírásgyűjtő akciójukat támogatja majd a Szlovák Kőolaj-finomítók és Kereskedők Asszociációja is.

Rudolf Páleš az UNAS másik képviselője szerint az elektronikus útdíj beszedő rendszer bevezetése nincs rendesen előkészítve. Nézetük szerint jóval többeket érint, mint azt jelenleg gondolnánk – például a mezőgazdasági vagy az élelmiszer termelési szektort. Bevezetése általános árfelhajtó hatással jár majd. Tudomásuk van olyan esetekről is, amikor külföldi kamionok – 20 török nyergesvontató – Trstená-nál belépve nem volt képes megvenni a fedélzeti egységeket.

- sita/para -