Vollebaek: Az államnyelv védelme ne ássa alá a kisebbségek nyelvi jogait

2010. január 5. - 17:19 | Belföld
Egyensúlyteremtést szorgalmaz Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségügyi főbiztosa a szlovák államnyelv erősítése és a kisebbségi jogok védelme között.

Mint a főbiztos internetes honlapján olvasható, Vollebaek üdvözölte azt a tényt, hogy Szlovákiában megszülettek az államnyelvtörvény végrehajtási irányelvei, mert azok megadják a szükséges útmutatást a törvény érvényesítéséhez. A végrehajtási irányelveket - állapította meg Vollebaek - az ő ajánlására dolgozták ki, a kétértelműségek eloszlatása érdekében. Az irányelvek szövege számos ponton megváltozott az elfogadási folyamat során - állapította meg a főbiztos, és hozzátette: "mindazonáltal" üdvözli az elfogadás tényét.

"Lényeges, hogy az államnyelvet támogató lépések ne ássák alá a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nyelvi jogait" - szögezte le Knut Vollebaek, megjegyezve azt, hogy tiszteletben kell tartani a diszkriminációmentesség és az arányosság elvét, védeni kell a kisebbségekhez tartozók anyanyelv-használati jogát a magán- és a közszférában.

"Azt várom a szlovák hatóságoktól, hogy kísérjék szoros figyelemmel és értékeljék az államnyelvről szóló törvény végrehajtását, különös tekintettel a bírságok kiszabására, annak érdekében, hogy elkerüljék a kisebbségi nyelvek használatának méltánytalan korlátozását. Továbbra is szerepet vállalok ebben és más ügyekben mindaddig, amíg egyensúlyt nem sikerül teremteni az államnyelv erősítése és a kisebbségi jogok védelme között" - hangsúlyozta az EBESZ nemzeti kisebbségügyi főbiztosa.

MTI/para