Fico kész tárgyalni a fuvarozókkal - egyre több kamion a Rozsnyói úton

2010. január 8. - 10:53 | Belföld
Robert Fico készen áll arra, hogy hétfőn találkozzon a Szlovák Fuvarozók Szövetségével. Azt kéri tőlük cserébe, hogy hagyjanak fel a tevekényeséggel, "amely kellemetlenné teszi az emberek életét".

"A kormányfővel csak ilyen módon lehet kommunikálni úgy, hogy az megoldáshoz vezessen" - közölte Silvia Glendová szóvivő. Elmondása szerint a kormányfő a tanácskozásra kész meghívni Ľubomír Vážny közlekedésügyi minisztert és a SkyToll társaság képviselőit is.

A rendőrség közben teljesen lezárta a pozsonyi Rozsnyói utcát, amelyet a kamionosok csütörtök óta blokkolnak. Az elégedetlen fuvarozók a Rozsnyói és a Tomášikova utca kereszteződésbe állítják járműveiket. A kamionosok a Tomášikova utca egyik sávjában is parkolnak és a Fuvarozók Szövetségének transzparenseit tartják maguk előtt. 

A rendőrség a Vajnorská utcán is irányítja a forgalmat, a helyszínen van Pavel Brath pozsonyi kerületi rendőrkapitány. A sofőrök addig szeretnének ott maradni kijelentéseik alapján, amíg képviselőik nem tudnak megegyezni a kormányfővel.

A helyzetet a reggel óta tartó sűrű havazás nehezíti. A Rozsnyói utca része annak a tranzit útvonalnak, amelyen keresztül az autósok a nagyszombati autópályáról a Brünn felé vezető autópályára juthatnak ki. Ugyancsak a Rozsnyói utcán juthatnak ki Pozsonyból a Nagyszombatba, Trencsénbe, Zsolnára igyekvő autósok. Tekintettel az utolsó e heti munkanapra a pozsonyi autóforgalom egyre nagyobb.

Mintegy 70-80 kamion már az éjjelt is az utcán töltötte, reggel óta pedig több tucatnyi teherjármű csatlakozott hozzájuk. Nem hivatalos értesülések szerint a nap folyamán mintegy 400 kamionos fog tiltakozni a szlovák fővárosban az elektronikus útdíj ellen. 

A tiltakozás következtében komoly fennakadások vannak a városi tömegközlekedésben. 

A fuvarozókat felháborította a közlekedésügyi miniszter azon kijelentése, miszerint most azok demonstrálnak, akik nem jelentkeztek be időben a rendszerbe, és most ezt a helyzetet akarják kihasználni. Állítják, hogy mindegyikük bejelentkezett és rendelkeznek a szükséges fedélzeti egységekkel. Úgy vélik, a többi kamion a rendőrség fellépése ellen tiltakozik, mivel néhány sofőrnek bevonták jogosítványát. 

SITA/MTI/para