Robert Fico nem tárgyal a tiltakozó fuvarozókkal

2010. január 10. - 14:53 | Belföld
Robert Fico nem tárgyal az útdíj-rendszer ellen tiltakozó fuvarzókkal, mert nem teljesítették követeléseit, nem vetettek véget az útlezáró demonstrációnak.

"Az volt a kérésem, hogy ne tartsák fogva túszként a fővárosban közlekedő embereket, és üljünk le tárgyalni úgy, hogy nyugalom van az utcákon. Nem teljesült ez a feltétel, így nem találkozom a fuvarosok képviselőivel hétfő délelőtt" - mondta a közszolgálati tévé O 5 minút 12 című műsorában Robert Fico miniszterelnök.

A kormányfő felszólítása pénteken hangzott el, de a fuvarozók a hét végén nem fejezték be, csak korlátozták tiltakozásukat.

Fico ugyanakkor vasárnap jelezte: tárgyalni fog hétfőn azokkal, akiket a kormány partnerének tart az útdíj kérdésében. Magát az útdíjrendszer működését a kormányfő nem tartja kérdésesnek, de elismeri esetleges negatív hatásait a fuvarozókra. Az ő képviselőjüknek pedig a nagyfuvarozókat tömörítő ČESMAD társaságot tartja, nem pedig a még csak alakulófélben levő UNAS-t. A hétfői tárgyalásra a munkaadók szervezete és a Slovnaft vegyipari konszern is meghívót kapott.

A miniszterelnök leszögezte: tiszteli az utakon tiltakozó sofőröket, mert nehéz munkát végeznek, és sosem engedélyezné, hogy a karhatalom fellépjen ellenük. "Azonban ezeknek az embereknek is tudatosítaniuk kell, hogy az útdíjat nem szüntetjük meg. Útdíj lesz, és a rendszer működni fog" - húzta alá Fico.

A Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) pénteken késő este úgy döntött, hogy a pozsonyi Rozsnyói utcát eltorlaszoló több tucatnyi kamionos a hét végét is a szlovák fővárosban tölti, míg az ország más városaiban egyelőre leállították a tiltakozásokat. Pénteken délután ugyanis az ország nagyobb városaiban - Kassán, Nyitrán, Trencsénben, Besztercebányán, Eperjesen és másutt - a kamionosok tucatjai tüntettek az elektronikus útdíj mai formája ellen.

A fuvarozók leszögezték: nem az elektronikus útdíjat ellenzik, de annak mai formáját. Azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. A közepes és kisebb teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkreteheti vállalkozásukat.

Miután a tiltakozás országos mérteket öltött, a kormányfő pénteken este megvitatta a helyzetet Ľubomír Vážny közeledési miniszterrel, valamint a rendszert üzemeltető SkyToll társasággal, illetve a Nemzeti Autópálya Társasággal. A találkozóról kiadott közlemény azt jelzi, hogy a kormányzat reagált a fuvarozók néhány bírálatára.

Fico azt javasolta, hogy a fuvarozók csak az általuk valóban igénybe vett útszakaszért fizessenek, s ilyen értelemben módosítsák a rendszert. Ez eddig úgy működött, hogy az autósnak az egész kijelölt szakaszért fizetnie kellett, holott a valóságban csak annak egy részét vette igénybe. Vážny szerint ezt a kiigazítást a SkyToll január végéig elvégzi.

A miniszter a ČESMAD-nak megígérte, hogy a rövidesen lehetővé teszik az elektronikus útdíj alternatív módú fizetését is, amelyhez nem lesz szükség fedélzeti mérőműszerre. Ez különösen a külföldi kamionosoknak jelent segítséget. További ígéret, hogy csökkentik a műszer rossz beállításáért kiszabható büntetést. Ez eddig több mint 1650 euró volt. Vážny szerint ezt várhatóan 100-120 euróra csökkentik.

Szlovákiában január elsején vezették be az elektronikus útdíjrendszert a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki.

(mti/sita/para)