Január végéig ingyenesek az elsőosztályú utak

2010. január 14. - 11:00 | Belföld
Több mint két hétig ingyenesen használhatóak az első osztályú közutak Szlovákiában. Az elektronikus útdíj fizetése ezeken az utakon január 14-31-e között fel van függesztve.

Ez az intézkedés része annak a megállapodás-csomagnak, amelyet Robert Fico miniszterelnök kötött a szociális partnerekkel és vállalkozókkal hétfőn Pozsonyban azután, hogy országszerte a teherfuvarozók százai tiltakoztak elektronikus útdíj mai formája ellen. A megállapodás legfontosabb pontja, hogy az állam január végéig csökkenti a gázolaj forgalmi adóját.

Szlovákiában jelenleg egy liter gázolaj 1,14 euróba kerül, a csökkentés után pedig 1,01 euró lesz - mondta hétfőn Fico. Az államkassza számára ez 100 millió eurós bevételkiesést jelent. Fico elvárja, hogy a szlovák fuvarozók ezután már itthon tankoljanak, mert a hazai gázolaj ára már versenyképes lesz. Szerinte jelenleg Ausztriában 1,01, Magyarországon 1,03, Csehországban pedig 1,05 euró a gázolaj literjének ára.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1461 kilométert tesznek ki.

A teherfuvarozók szeretnék még elérni, hogy az állam csökkentse az elektronikus útdíjrendszerbe bevett első osztályú utak hosszát. "Sehol Európában nem kell annyi első osztályú úton fizetni, mint Szlovákiában. Külföldön elsősorban az autópályák és a gyorsforgalmi utak fizetősek" - állítja a kis és közepes fuvarozókat tömörítő UNAS érdekvédelmi szervezet.

A fuvarozók kifogásolták azt is, hogy a rendszer mai beállítása alapján mindig az egész szakaszért kellett fizetniük, még ha csak annak egy részét használták is. A kormányzat megígérte: az eddigi 800 első osztályú útszakaszt tovább fogja osztani, hogy a jövőben 1040 szakasz legyen, s ezzel igazságosabbá tegye a fizetést.

MTI/para