Ficoék még alacsonyabbra csökkentik a gázolaj jövedéki adóját

2010. január 15. - 11:45 | Belföld
Egyre valószínűbb, hogy az előzetesen meghirdetettnél még alacsonyabbra csökkentené január végétől a gázolaj jövedéki adóját a Fico-kabinet.

A jelenlegi literenkénti 0,481 euróról 0,368 euróra csökkenhet, miközben először 0,391 eurós adó volt tervben.

Az adócsökkentést a fuvarozók számára kompenzációnak szánják az idén bevezetett útdíjrendszer okozta költségnövekedésük miatt. Robert Fico ezt azonban annak feltételéül szabta, hogy sikerül csökkenteni a minisztériumok számát.

A parlament rövidített eljárásban foglalkozik a javaslattal, így már jövő héten döntés születhet. A kormányfő szerint a gázolaj alacsonyabb ára versenyképesebbé teszi az országot a szomszédos államokkal szemben, mivel eddig több fuvarozó ott tankolt. Éppen ezért a hét elején Fico felhívta a sofőrök figyelmét, hogy Szlovákiában tankoljanak az árcsökkenést követően, ezzel is csökkentve az adókiesés költségvetésre mért hatását, amely mintegy 60-102 millió euró bevételkiesést jelenthet. 

Az SDKÚ-DS bírálta a kormányfőt a meghátrálás miatt. Szerintük már régen csökkenteni kellett volna a gázolajra kivetett adót, tekintettel arra, hogy Szlovákia jócskán túllépte az EU-által megszabott minimális adóterhet, vagy figyelembe véve az elmúlt évek gazdasági teljesítményét. 

A Szlovák Fuvarozók Szövetsége szerint a gázolaj jövedéki adójának csökkentése nem véd meg az áremelésektől.

SITA/para