A kötelező orvosi ügyeletek megszüntetését szorgalmazzák

2010. január 15. - 18:03 | Belföld
Viliam Novotný és Peter Markovič aSDKÚ-DS-es képviselők a parlament következő ülésén előterjesztik azt a javaslatot, amely szerint a folytonos orvosai elsősegélynyújtás az egészségbiztosítókra hárulna.

Viliam Novotný és Peter Markovič SDKÚ-DS-es képviselők azt javasolják, hogy a megyei elosztás értelmében szüntessék meg az ügyeletes orvosi szolgálatot. A parlament következő ülésén előterjesztendő javaslat szerint a folytonos orvosi elsősegélynyújtás megoldását áthárítanák az egészségbiztosítókra.

Az ügyeleti problémákra már tavaly januárban petícióval figyelmeztettek a kelet-szlovákiai gyermekorvosok. Magánvállalkozóként ugyanis más vállalkozóknál is kötelesek dolgozni, s nem csak a munkabárrel elégedetlenek, ez sérti a pihenésre való jogukat is.

Az aláírásgyűjtó akciót később a Magánorvosok Szövetsége folytatta, ez a javaslat azt indítványozza, hogy munkanapokon 15.30-tól 22.00 óráig, szombaton és vasárnap, valamint államünnnepi napokon 7.00-tól 22.00 óráig. Az ügyeleti munkába a szövetség igényei szerint minden atesztációval rendelkező orvost bekapcsolnának. Ezek minimális órabére 2010-ben 20 euró lenne. A petíciót több mint 1500 orvos írta alá.

sita/para