Megindult a szlovák SITA hírügynökség magyar nyelvű hírszolgálata

2010. január 15. - 14:04 | Belföld
Megindult a SITA szlovák kereskedelmi hírügynökség magyar nyelvű hírszolgáltatása. Az első magyar nyelvű hírek, amelyeket a szlovák nyelvű belpolitikai adásból fordítottak le, pénteken délelőtt jelentek meg a SITA  weboldalán.

Pavel Urban, a SITA főszerkesztőjének korábbi bejelentése szerint a kezdeti szakaszban napi 15-20 hírről lesz szó, amelyek az elsősorban magyarok lakta szlovákiai régiók társadalmi-politikai, gazdasági, kulturális és sporteseményeit tálalják. A hírek a SITA weboldalán (www.webnoviny.sk) mindenki számára térítésmentesen elérhetők lesznek. A hírügynökség eddig szlovák és angol nyelven nyújtott hírszolgáltatást előfizetőinek.

Szlovákiában ez az első kezdeményezés magyar nyelvű napi hírügynökségi szolgáltatásra. 

"A SITA hírügynökség arra a következtetésre jutott, hogy szükség van naponta objektív, anyanyelvű hírszolgáltatást nyújtani a magyar nemzetiségű állampolgároknak, s ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy jobban megértsék a szlovákiai eseményeket, és saját véleményt tudjanak alkotni a körülöttük zajló eseményekről" - jelentette ki Urban. Hozzátette: "Szomorú, hogy ezt nem teszi már régen a bőkezűen támogatott közszolgálati hírügynökség", a TASR.

"Bízom abban, hogy a SITA hírügynökségnek ez az ambiciózus projektje bőséges információs folyam lesz, amely hozzájárul az igaz hírek terjesztéséhez" - méltatta a kezdeményezést Dusan Caplovic, a szlovák kormány kisebbségekért és emberi jogokért felelős kormányfő-helyettese.

Öllős László szlovákiai magyar politológus is pozitív véleményt fogalmazott meg. Rámutatott: a párbeszéd hozzájárulhat a szlovák-magyar megbékéléshez. Ehhez minden félnek - a szlovákoknak, a szlovákiai magyaroknak és a magyarországi magyaroknak - is információra van szüksége. Szerinte jó lenne, ha a magyar fél hasonló projekttel reagálna a szlovák hírügynökség kezdeményezésére. 

Az új hírszolgáltatást a SITA a magyar nyelvű szlovákiai sajtónak, a magyar nyelvű honlapokat működtető önkormányzatoknak és a nagyközönségnek szánja.

mti/para