Szlovákiai reakciók Szájerra és Szegedire

2010. január 19. - 10:54 | Belföld
Abszurd az a felvetés, hogy Maroš Šefčovič EU-biztosjelölt rasszista lenne - írta a Pravda. Szegedi Csanád felszólalását nem kommentálta a külügyminisztérium.
A Pravda szerint az ügyet a Fidesz képviselői csak "kigondolták", és a Šefčovičra zúduló vádak hamisak.

Először is azért, mert az a kijelentés, hogy a romák visszaélnek a szlovákiai szociális rendszerrel egyáltalán nem rasszista, hiszen nem vonatkozott minden romára. Másodszor azért, mert a roma szervezetek kiálltak Šefčovič mellett. Harmadszor pedig azért, mert a Šefčovič "jó hírneve elleni támadások nem elveken, hanem piszkos politikai játékon" alapulnak - fejtette ki Dag Danis, a lap jegyzetírója.

Danis megjegyezte, hogy a "vádló", Szájer József két figyelemre méltó kijelentés szerzője. Az első az, amikor kijelentette, hogy a Fidesz egyetlen lehetőséget sem hagy ki, hogy a nyelvtörvény miatt az Európai Parlamentben bírálja Szlovákiát. A második pedig az, amikor azt mondta: Magyarország pofont kapott azzal, hogy az Európai Bizottság alelnöki tisztségébe szlovákot jelöltek.

"Szabadon lefordítva: a Fidesz nem hagyott ki egyetlen lehetőséget sem a Szlovákia elleni támadásra. Az alelnökjelölt pedig csak egyike volt a célpontoknak" - írta a lap.

"Igen, Šefčovičnak rasszista probléma van a vállán. De nem a sajátja. Csak az a magyar" - zárta jegyzetét a Pravda.

Peter Schutz, a Sme kommentátora szerint ha Šefčovičcsot nem kellene megválasztani valamiért, akkor az nem ez a kijelentés, de a volt kommunista rezsimmel összefonódó múltja, melytől nem határolta el magát. 

Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselőjének hétfői strasbourgi kijelentését, hogy a "rasszista nyelvtörvény" miatt az EP-nek kezdeményeznie kellene Szlovákia uniós tagságának felfüggesztését, a keddi szlovák sajtó nem idézte.

"A Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma nem fogja kommentálni olyan politikai pártok tagjainak nyilatkozatait, amelyek ismertek radikális idegengyűlöletükről" - jelentette hétfőn késő este Szegedi Csanád nyilatkozatával kapcsolatban Peter Stano, a külügyminisztérium szóvivője.

- mti/sme/para -