Esett a demokrácia szintje 2009-ben

2010. január 20. - 13:44 | Belföld
A demokratikus intézmények és a jogállam, a törvényhozás, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a független sajtó terén is rosszabbodott a helyzet.

Szlovákiában az elmúlt időszakban esett a demokrácia szintje. Az IVO közéleti kutatóintézet értékelése szerint a demokratikus intézmények és a jogállam, a törvényhozás, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a független sajtó terén is rosszabbodott a helyzet. A 2008-as 2,9-es érdemjegy helyett 3,3-as osztályzatot kapott.

„A problémák továbbra is fennállnak, nem gyengült a párton belüli klientelizmus, folytatódik az ellenzék kiszorítása azáltal, hogy teljesen visszautasítják törvényjavaslatait” – nyilatkozta a mai sajtóértekezleten az IVO elnöke, Grigorij Mesežnikov. Az állami intézmények működésében továbbra is érződik, hogy a kormánykoalíció arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb hatalom összpontosuljon a kezében, a szakszerűség és a hozzáértés elve háttérbe szorul. Mesežnikov figyelmeztetett a törvényhozásban beállt nyugtalanító helyzetre, amelyre maguk a törvényszéki bírák figyelmeztettek. Hasonló esetre pedig demokratikus országokban nem sok példa akad.

(SITA)