Magyar síző lábát törte Szlovákiában

2010. január 24. - 09:22 | Belföld
Lábtörést szenvedett egy magyar síző szombaton délután az Alacsony-Tátrában. A baleset a Besztercebányától északra fekvő Donovaly üdülőközpontban történt, amely közkedvelt a magyar turisták között.

"A magyar állampolgár a Nová Hola sípályán esett el és combtörése van. A balesetet szenvedett sízőhöz mentőhelikoptert hívtak, s a kiérkezett orvos a helyszínen ellátta a sérültet" - közölte telefonon az MTI tudósítójával Sylvia Galajda, a helikopteres mentőszolgálat szóvivője. Elmondta: a helyszíni kezelés után a magyar turistát a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították.

Galajda szerint a szombati nap folyamán a szokásosnál több baleset történt a szlovákiai sípályákon, s a mentőhelikoptereket majdnem egy tucatnyi esetben kellett bevetni. "A szlovák sízőkön kívül magyar, lengyel és cseh turistáknak is segítséget nyújtottunk" - jegyezte meg. Hozzátette: a sérült sízők között több 15 éven aluli gyerek is volt.

Szlovákiában a hét végén nagyon lehűlt a levegő, s a meteorológiai előrejelzések szerint mínusz 15-20 Celsius-fokos fagy várható. A sípályákon a néhány centiméteres új hó alatt számos helyen eljegesedett réteg található, ami veszélyessé teszi a sportolást.

A Magas-Tátrában és az Alacsony-Tátrában is mérsékelt lavinaveszély van. A Tátrai Hegyi Mentőszolgálat felhívta a turisták figyelmét, hogy lehetőleg csak a kijelölt gyalogutakat használják.

mti/para

Címkék: síbaleset, sízés