Mečiar: Inkább leszek egy provinciális hülye, minthogy a Magyar Gárda menetelését nézzem

2010. január 25. - 10:01 | Belföld
Vladimír Mečiar szerint nincs semmi provincializmus abban, hogy a magyarországi választás előtt a szlovák politikusok éberek a magyar politikusok nacionalizmusával szemben.

"Inkább leszek ma egy provinciális hülye, minthogy holnap a menetelő Magyar Gárdákat nézzem" - jelentette ki az ĽS-HZDS elnöke a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnapi vitaműsorában.

Mečiar vitapartnere, az MKP elnöke szavaira reagált. "Provinciális, és az önbizalom hiányára vall, hogy a szlovák politikusok a választás előtt előhúzzák a magyar kártyát" - állította Csáky Pál. "Szinte biztos vagyok abban, hogy a magyarországi választáson semmiféle szlovák-magyar téma nem lesz" - tette hozzá az MKP elnöke. Ezt azzal magyarázta, hogy Magyarországon ebben a témában konszenzus van a pártok között, s ezzel nem lehet pontokat szerezni.  

"Felszólítottam az összes magyar politikai pártot, hogy ez ne legyen téma" - emlékeztetett Csáky. Megjegyezte: hasonló felhívást intéztek a magyarországi politikusokhoz a romániai és a szerbiai magyar kisebbségi vezetők is.

Csáky a műsorban reagált Robert Fico miniszterelnök azon kijelentésére is, miszerint "az MKP a Fidesz meghosszabbított karja" Szlovákiában. "Ezek egy falusi jegyző hisztérikus megnyilatkozásai azután, amikor már minden eldőlt" - jegyezte meg a magyar politikus.

Fico azzal kapcsolatban nyilatkozott az MKP-ról, hogy a Fidesz képviselői az Európai Parlamentben a meghallgatások során bírálták Maros Sefcovic szlovák biztosjelöltet.

MTI/para