Sztrájkkészültséget hirdetnek a fuvarozók

2010. január 26. - 15:47 | Belföld
A Szlovák Fuvarozók Szövetsége szerdán sztrájkkészültséget készül kihirdetni, amelyet az útdíj fizetésével kapcsolatos gazdasági és szociális érdekeik védelmével indokolnak.

Rudolf Páleš, a szövetség képviselője hozzátette, a kisfuvarozók továbbra sem értenek egyet azzal, hogy annyi elsőosztályú út válik vámkötelessé. Az sem tetszik neki, hogy a gázolaj jövedéki adójának csökkentése mellett nem kerül sor ugyanerre a benzin tekintetében.

A szövetség hétfőn kapta kézhez a közlekedési minisztérium levelét, válaszul a követeléseikre. Azt írják benne, hajlandóak találkozni a fuvarozók képviselőivel egy általuk megjelölt időpontban. Páleš azonban nem tudta megmondani, erre mikor kerülhet sor.

A fuvarozók az elmúlt héten felszólították a közlekedésügyi tárcát, hogy függessze fel az útdíj szedését április 30-ig. Egyik követelésük, hogy az elsőosztályú utak közül összesen 333 km legyen vámköteles. Szeretnék ezenkívül, ha ezeken közlekedési jelzéssel betiltanák a tranzit teherforgalmat, ahogy ezt más európai országokban is teszik, hogy ezek az utak ne legyenek túlságosan leterhelve. Jelenleg 1400 km elsőosztályú úton kell fizetni vámot, amelyet elviselhetetlennek tartanak. E hónap végéig azonban még nem kell fizetni az útszakaszok átalakítása miatt. A fuvarozók emellett szerették volna elérni azt, hogy csak azokért az útszakaszokért legyenek kötelesek fizetni, amelyeket valóban használnak. 

A közlekedésügy válaszlevelében nem kommentálta az útdíj szedésének felfüggesztését, a kínált engedmények miatt. Ehelyett javasolta a munkatárgyalást. 

Ľubomír Vážny miniszter korábban már elutasította, hogy csökkentsék a vámköteles szakaszok számát. Emellett azt mondta, amennyiben a fuvarozó nem használja a teljes útszakaszt, hanem időközben letér róla, akkor nem kell vámot fizetnie érte. 

A jelenlegi 826 útszakasz február elejétől 1006-ra módosul, amelyek egyike sem hosszabb 5 kilométernél. Áprilistól tovább módosítják, így összesen 1700 rövidített szakasz lesz, amelyek átlagosan 700 méter hosszúak. A miniszter szerint ez a maximális engedmény a fuvarozókkal szemben.

SITA/para