Változik az OTP Banka Slovensko vezetése

2010. január 26. - 10:16 | Belföld
Távozik az OTP szlovákiai leánybankjának vezetője, az új vezérigazgató kinevezéséig megbízottként Zita Zemková, a pénzügyi és tervezési divízió vezetője látja el az OBS vezérigazgatói teendőit.
Az OTP Bank közleménye szerint az OTP Banka Slovensko (OBS) elnök-vezérigazgatója, Kelecsényi Ernő határozott idejű elnök-vezérigazgatói megbízatása 2010. január 24-én lejárt, az OTP Bank vezetése Kelecsényi Ernő munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntette.

Zita Zemková felsőfokú tanulmányai befejezése óta a pénzügyi szektorban tevékenykedik különböző vezetői pozíciókban. 2001-ben lépett be az IRB-hez, az OBS jogelődjéhez, 2002 augusztusától az OTP Banka Slovensko igazgatóságának tagja, a bank pénzügyi és tervezési divíziójának vezetője.

Az igazgatóság elnökének személyéről a szlovákiai törvényeknek megfelelően az OBS felügyelőbizottsága határoz.

Az OTP Bank első, sikeres, külföldi akvizíciója a szlovák IRB, későbbi nevén OTP Banka Slovensko volt 2001-ben.

Az OTP Banka Slovensko (OBS) mérlegfőösszege 2008 végén 429,1 milliárd forint volt, ami a szlovák bankpiacon 2,7 százalékos piaci részesedést jelent. A bank saját tőkéje 30,6 milliárd forintot ért el. Ügyfeleinek száma meghaladta a 188 ezret. Ezen belül a lakossági ügyfelek száma megközelítette a 170 ezer főt, a vállalati ügyfeleké pedig meghaladta a 18 ezret

A szlovákiai leánybank 2009 első kilenc hónapjában 776 millió forint veszteséget könyvelt el egyedi tételek nélkül, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárd forintot meghaladó nyereséggel. Az eredményalakulást nagymértékben befolyásolták az időszak során 3,1 milliárd forintra emelkedő kockázati költségek.

A nettó kamatbevétel 3 százalékos javulást mutatott, főként a vállalati hitel átárazása, valamint a betétekre és a kibocsátott értékpapírokra fizetett alacsonyabb kamatkiadások miatt. A nettó díj- és jutalékbevételek 4 százalékos csökkenése mögött főleg a hitel kihelyezési aktivitás csökkenése állt, ám a betéti és pénzforgalmi díjbevételek is alacsonyabb szinten teljesültek.

Jelentősen visszaestek ugyanakkor az egyéb nem kamatjellegű bevételek. Euróban a hitelállomány 2009 harmadik  negyedében 2 százalékkal csökkent, a lakossági betétek stabilan maradtak, a vállalati betétek csökkentek.

- mti/para -