Enyhén csökkent az ingatlanadó Szlovákiában

2010. január 28. - 15:26 | Belföld
Szlovákia lakosságának jelentős része az idén a tavalyihoz hasonló, vagy valamivel kisebb összeget fizet az önkormányzatoknak ingatlanadó formájában - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában a Szlovák Vállalkozói Szövetség adatai alapján.

A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) 84 városban és Pozsony egyes városrészeiben vizsgálta meg, hogyan változott 2010-ben az ingatlanadó. A felmérés szerint a vizsgált városok átlagát tekintve, idén 0,71 százalékkal csökkent a díjszabás a múlt évhez képest, az ingatlantulajdonosok így idén még 2008-hoz képest is alacsonyabb összeget fizethetnek az önkormányzatoknak.

Az említett csökkenés csak átlagérték, mert 46 város egyáltalán nem módosított a tavalyi díjszabáson, további 18 városban pedig 1 százaléknál kisebb módosítást hajtottak végre.

Csak 6 olyan város szerepel a PAS elemzésében, amely több mint 1 százalékkal csökkentette az ingatlanadót, 14 városban pedig épp ellenkezőleg, 1 százalékkal növelték a díjszabást.

A lap által idézett Róbert Kicina, a PAS ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a közelgő önkormányzati választásokkal magyarázható, hogy 2010-ben nem növekedett az ingatlanadó díjszabása.

Szlovákiában az ingatlanadó az önkormányzatok legfontosabb bevételi forrásának számít, miközben már tavaly mintegy 10 százalékkal kisebb összeg folyt be belőle, mint 2008-ban.

A PAS adatai szerint az idén a legnagyobb, 9,5 százalékos  adócsökkenés a legelők esetében történt.

A lakások esetében a négyzetméterenkénti díjszabás 0,1947 euró, 0,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb növekedést idén is a vállalkozók kénytelenek elszenvedni. Az általuk használt ingatlanok adója átlagosan 4,1 százalékkal, négyzetméterenként
1,4402 euróra nőtt.

Az elkövetkező évekre a PAS az ingatlanadó fokozatos növekedésével számol.

mti/para

Címkék: ingatlanadó