Fico elutasítja az UNAS követeléseit és sztrájkfelhívását

2010. január 28. - 16:11 | Belföld
Robert Fico kormányfő csütörtökön elutasította a Szlovák Fuvarozók Szövetségének (UNAS) sztrájkkezdeményezését. A kormányhivatalban második alkalommal tárgyaltak az útdíjról, Ezt követően A ítélte a hétfőre beharangozott sztrájkot, törvénytelennek és az ellenzék által gerjesztettnek minősítve azt.

Fico elfogadhatatlannak tartja az UNAS legfőbb követelését, hogy csökkentsék a díjköteles utak hosszát a jelenlegi mintegy 1500 kilométerről 333-ra.

"A polgármesterek viszont azt szeretnék, ha mihamarabb újra bevezetnénk az útdíjat, mert a teherforgalom a lakott területek útjaira terelődött" - nyilatkozta Fico, egyszersmind elutasítva  az útdíjfizetés kitolására júniusig, ami szintén az UNAS követelése.

"Ha valakinek nem tetszik, hogy útdíjat kell fizetni, törvényes keretek között tiltakozhat, a sztrájkjog azonban nem azt jelenti, hogy orszégszerte megbénuljon a forgalom. Mert súlyosan korlátozzák mások jogainak gyakorlását. Nem tiltakozhatnak útlezárásokkal, mert az súlyos törvénysértés" – így Fico.

sita/para