Ficóék meghátráltak: Felfüggesztették az útdíjbeszedést!

2010. január 29. - 17:31 | Belföld
Határozatlan időre felfüggesztette az útdíj-kötelezettséget az I. osztályú utakon a közlekedési minisztérium február 1-jén hatályba lépő rendeletével.

Az első osztályú köutakon megtett kilométerekért 3,5 tonna feletti gépjárművek számára 0 eurót számláznak majd a pénteken kelt rendelet értelmében - közölte a közlekedési tárca szóvivője, Stanislav Jurkovič.

A megtett útszakaszokért befizetendő útdíj összege is módosul, amennyiben csak a megtett útszakaszokért köteles fizetni a fuvarozó.

„Ha fuvarozó nem halad végig a teljes útdíjköteles útszakaszon, nem kell fizetnie“ – jelentette ki Jurkovič.  Hozzátette egyszersmind, a közlekedési tárca illetékesei továbbra tárgyalni akarnak a fuvarozók érdekképviseleti szervezeteivel, ám hosszú távon nem áll szándékukban az útdíjtól mentesíteni I. osztályú közutakat. Annál is kevésbé, mivel a polgármesterek állítólag helyeslik az I. osztályú utak díjkötelessé tételét, ugyanis az átmenő teherforgalom nagyarányú növekedésétől tartanak.

A Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) janurár 27-én jelentette be, hogy hétfőn, február elsején, határozatlan idejű sztrájkba kezd, mert az elektronikus útdíjjal kapcsolatban a kormány nem teljesítette követeléseiket.

sita/para