Elterelő manőver volt a pozsonyi kamionosblokád?

2010. február 1. - 09:14 | Belföld
Közép-Szlovákia egyes részein kamionosok lassítják a forgalmat, a szervezők egyike szerint viszont a Pozsonyba és Kassára tervezett sztrájk csak elterelő manőver volt.

Besztercebánya keleti oldalán és Breznóbánya irányába teherautók nehezítik a közlekedést. Az I/66-os úton mintegy 50 kamionos áll - informált Slavomír Lamper a sztrájk szervezői közül, aki azt is elmondta, hogy a hétfőre meghirdetett pozsonyi és kassai tüntetés csak elterelő hadművelet volt. "Robert Fico csak azt az a követelést teljesítette, hogy az egyes útszakaszok meg lesznek jelölve és hogy rövidebbek lesznek. A jövedéki adó csökkentése csak az ő választási ígéretének teljesítése volt" - jegyezte meg.

Reggel 6.30-tól mintegy száz kamionos blokkolja az út egy részét Eperjes Alsósebes városrésze felől Kapi (Kapušany) irányába. Kitartanak a Szlovák Fuvarozók Szövetségének összes követelése mellett. Egyik képviselőjük, Dušan Fabián elárulta, addig hajlandóak ott maradni, amíg Robert Fico rá nem bólint követeléseikre. 

A blokádot mintegy tíz rendőr is felügyeli, akik fotózzák a kamionokat. Fabián elmondta, hogy a vezetői engedélyük bevonásával fenyegetőztek. 

Rózsahegy és Liptószentmiklós között szintén mintegy 50 kamionos van a főúton. A rendőrség a forgalmat a mellékutakra tereli.

A közlekedési tárca pénteken bejelentette, hogy az elektronikus útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon meghatározatlan időre elhalasztották. Az UNAS ennek ellenére vasárnap délután megerősítette, hogy a korábban meghirdetett tiltakozó akció hétfőn reggel beindul.

"A minisztérium új rendeletet adott ki, amelynek alapján a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik és autóbuszok számára február elsejétől továbbra is nulla értékű illetéket fognak számlázni az első osztályú utakon" - közölte Stanislav Jurikovic, a tárca szóvivője pénteken. Hozzátette: módosulnak a szabályok is, a gépkocsivezetők csak azokért a szakaszokért fognak fizetni, amelyet teljes egészében kihasználnak.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön jelezte, hogy szerinte a tiltakozás törvénysértő és nem fogják a teherfuvarozók által kért követeléseket megengedni.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1.461 kilométert tesznek ki.

A tiltakozások következtében a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a gázolaj árát, és január 14-től 31-ig ingyenesen voltak használhatóak az első osztályú közutak. Ezek az intézkedések részét képezik annak a megállapodás-csomagnak, amelyet Robert Fico miniszterelnök kötött a szociális partnerekkel és vállalkozókkal az első tiltakozási hullám után.

SITA/MTI/ara