A rendőrség blokkolja a kamionosokat

2010. február 1. - 08:16 | Belföld
A D1-es autópálya Pozsony felé vezető szakaszán a rendőrség a Triblavina pihenőhelyen feltártóztatott mintegy 30 kamionost.

František Peczár rendőrségi szóvivő szerint a rendőrök törvényesen járnak el, ugyanis a közlekedés összeomlását igyekszenek megelőzni a fővárosban. Egyelőre nem tudni, meddig tartóztatják fel a kamionosokat.

Hétfőn a kamionosok sztrájkoltak Besztercebányán, Zólyomban, Rózsahegyen, Eperjes mellett, Kassán, illetve a Lengyelország felé nyíló határátkelőhelyen, Trstenánál. 

A Szlovák Fuvarozók Szövetsége (UNAS) szervezi a tüntetéseket, országszerte többen csatlakoznak. Szeretnék elérni, hogy a vámköteles elsőosztályú útszakaszok hosszát a jelenlegi 1500-ról 333 kilométerre csökkentse a kormány. 

A kamionosok úgy blokkolták a forgalmat, hogy egy közlekedési sávot hagytak a többi autósnak. Kedden a kamionosok úgy döntöttek, fehagynak a tüntetéssel Besztercebányán Breznóbánya irányába, ahol hétfő reggeltől részlegesen korlátozták a forgalmat. "Csalódtunk más városokban. Egész Szlovákiáért harcolunk, de mintha más fuvarozóknak nem lennének ilyen problémáik. Vagy pedig megijedtek a nyomástól, amit a rendőrségi idézésekkel idéztek elő" - közölte a médiával Slavomír Lamper, a besztercebányai tüntetés szervezője. 

UNAS-tüntetés a kormányhivatal előtt

Délután három órára tüntetést hirdetett meg a fuvarozók szövetsége a kormányhivatal elé. Rudolf Páleš elmondta, fő céljuk rávilágítani, hogy bánik a kormány a dolgozókkal, valamint a rendőrség brutális fellépésére is a kamionosokat támogató sztrájkolókkal szemben. Hangsúlyozta, az útdíj elleni tüntetés itt háttérbe szorul, elsősorban a személyi szabadság korlátozása ellen lépnek fel. 

Nagyszombatban is végeztek

Befejezték tüntetésüket a kamionosok Nagyszombatban is. A tüntetés szervezője, Rudolf Pašák közölte, az éjszakát még mintegy tíz kamion várta meg, de felhagytak a tüntetéssel, mert ma már rendőrségi beavatkozást vártak. Elmondta azt is, éjjel a rendőrség nem avatkozott közbe, nem bírságoltak senkit. Kiemelte, terveztek a pozsonyi tüntetésre is menni, de visszavetette őket a rendőrségi blokk híre. "Van Pozsonyban egy kamionom, amelyre árut pakolnak fel, de a rendőrség azt hitte, ez csak színlelés. Ez nem normális" - fejtette ki véleményét Pašák.

Kassán is vége a tüntetésnek

A kassai kamionosok, akik hétfő reggeltől blokkoltál a városból a magyarországi határ felé vezető négysávos út egyik sávját, befejezték tüntetésüket. Jozef Ondruš a szervezők közül azt mondta, olyan információkkal rendelkeztek, hogy a rendőrség kemény fellépésre készült ellenük, el akarták venni papírjaikat, elvontatni járműveiket. "Egész hétfő este felvételt készítettek rólunk. Rájöttünk, nem érdemes ujjat húzni a rendőrséggel, mert ha a kamionos elveszti papírjait, elveszti a kenyerét. Így befejezzük a tüntetést" - fejtette ki azzal, hogy még így is tart attól, hogy a rendőrség beidézi a kamionosokat, bár szerinte semmilyen törvényt nem sértettek. Hozzátette, továbbra is készültségben maradnak, de a pozsonyi, kormányhivatal előtti tüntetésre nem készülnek, ugyanis nincs rá pénzük. "Ez a kormány a szánkból veszi ki a kenyeret" - jegyezte meg. 

UNAS: Egyelőre nem tervezik befejezni a tüntetést

A fuvarozók szövetségének képviselői kijelentették, egyelőre nem tervezik a sztrájk felfüggesztését - jelentette ki Jaroslav Polaček azt követően, hogy több városban befejezték a tüntetéseket a kamionosok, félve a rendőri beavatkozástól. 

SITA/para