Rendőrállam: Panaszt emelnének a rendőrség és a SkyToll ellen a fuvarozók

2010. február 2. - 17:14 | Belföld
A Szlovák Fuvarozók Szövetsége (UNAS) annak ellenére is folytatná a tüntetést az útdíjbeszedés ellen, hogy az ország több régiójában a kamionosok már lemondtak a sztrájkról.

Jaroslav Polaček, a sztrájk szervezőbizottságának elnöke a kormányhivatal előtti kedd délutáni tüntetésen felhívta a fuvarozók figyelmét, hogy szeretnének velük együtt dönteni a további lépésekről. "Kiértékeljük az összes történést, hogy tömeges panaszt nyújthassunk be a rendőrség ellen a polgárok jogainak korlátozása miatt. Mérlegelünk egy panaszt a SkyToll társaság ellen is, amiért az útdíjrendszer károsítja a fuvarozókat" - jelentette ki.

Polaček véleménye szerint az egész ügy az alkotmányos jogok rendőrség általi elnyomása irányába terelődik. Néhány információt szeretnének kiértékelni annak tekintetében, hogy a rendőrség fenyegette a tüntető kamionosokat. Példaként említette, hogy a Pozsony melletti Triblavina pihenőhelyen a rendőrség mintegy 18 kamiont tartóztatott fel 18 órán keresztül. Közölte azt is, a rendőrség nem árulta el, miért nem engedte őket tovább közlekedni Pozsony irányába. Elmondta, volt köztük, aki tüntetni jött, de olyan is, aki árut szállított. 

Bevonták néhány kamionos jogosítványát,  és többeket bírságoltak

A rendőrség a keddi nap során az Eperjes mellett tüntető kamionosok közül két sofőrnek bevonta a jogosítványát, további hatra 60 euróig terjedő bírságot szabott ki, 16-ot pedig a járási rendőrkapitányságon hallgattak ki - közölte a rendőrség szóvivője. 

A rendőrség a nap folyamán több alkalommal is felhívta a kamionosok figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a közúti közlekedésről szóló törvényt, hagyjanak fel az közlekedés blokkolásával és távolítsák el az akadályokat az útról. A szóvivő elmondása szerint a kamionosok megsértették a  községen kívüli, elsőosztályú úton történő megállás és parkolás előírásait, kihágást követtek el.

Rendőrállam! Az útdíj meglopja az embereket!

Ilyen és ehhez hasonló felkiáltások, transzparensek voltak halhatók, láthatók a kormányhivatal előtti kedd délutáni tüntetésen a fuvarozók részéről. A közelgő választásokkal kapcsolatban is kifejezték nézeteiket a jelenlévők: "Arról, hogy pénzügyi csoportok fognak-e irányítani bennünket, a választásokon döntünk, Én & Te (Ja & Ty)" - állt az egyik transzparensen. Ezt az az Alojz Hlina kölcsönözte a tüntetőknek, aki nemrégiben hat ellenzéki pártot hívott meg kormányellenes tüntetésére. 

A kormányhivatal előtti Szabadság téren felállított pódiumot játékautók díszítették. Összesen mintegy száz tüntető jelent meg. Rudolf Páleš, az UNAS alelnöke elmondta, a polgári jogok megsértése ellen tüntetnek. "ha valaki úgy korlátozza avatkozik más szabadságába, hogy leállítja egy parkolóba, ahol sem toalett, sem víz nincsen, és nem engedi onnan tovább, azt nem tudom másnak nevezni, mint a szabadság megtagadását" - közölte Páleš a Triblavinai esettel kapcsolatban. Közölte azt is, van egy felvételük egy eperjesi esetről, ahol a rendőrség erőszakot alkalmazott az egyik sofőrrel szemben, amikor el akarták vinni a rendőrségre. 

Az egyik résztvevő fuvarozó kétéves kisfiával jelent meg a tüntetésen, elmondta, amióta bevezették a vámot, családja költségvetése körülbelül a felére csökkent. Egy nyugdíjas hölgy azt mondta, tiszteli a fuvarozókat, mert nem hajoltak meg ez előtt a kormány előtt. Egy fiatal pozsonyi lány úgy vélte, ez nemcsak a fuvarozókról szól, hanem a kommunizmus fellendítéséről.

SITA/para