Vollebaek hétfőn ismét Pozsonyba látogat

2010. február 5. - 12:35 | Belföld
Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa hétfőn Pozsonyba látogat - jelentette be Peter Stano, a szlovák külügyminisztériumi szóvivője pénteken.

Látogatása során Vollebaeket fogadja Ivan Gašparovič szlovák államfő, Robert Fico miniszterelnök és Miroslav Lajčák külügyminiszter. A kisebbségügyi főbiztos tárgyalni fog Marek Maďarič kulturális miniszterrel, találkozik a magyar kisebbség képviselőivel. Stano szerint a napirendi pontok között szerepelnek megbeszélések az MKP, a Híd párt, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) képviselőivel.

Vollebaek pozsonyi tartózkodása során előadást tart a szlovák külügyi társaságban. Előadásának témája: a nyelvhasználat egyensúlyának keresése a társadalmi integráció folyamatában.

A kisebbségügyi főbiztos legutóbb szeptemberben járt Pozsonyban a módosított szlovákiai államnyelvtörvény kiváltotta vitákkal kapcsolatban. A magyar fél véleményét Vollabaek szintén szeptemberben, Budapesten hallgatta meg.

Vollebaek mostani pozsonyi látogatása része a szlovák államnyelvtörvény alkalmazásáról folyó vitának - jegyezte meg Stano.

MTI/para