Ki hazudik? Vollebaek vagy Csáky?

2010. február 8. - 19:29 | Belföld
Knut Vollebaek az EU kisebbségi főbiztosa hétfőn Pozsonyban járva, a szlovákiai államnyelvtörvény ügyében tárgyalásokat folytatott minden érintett féllel. A szlovákiai magyar politikusokkal saját bevallása szerint a magyarországi nyelvalapról is tárgyalt.

Bugár Béla a Híd elnöke szerint Vollebaek érdeklődött a magyarországi nyelvalap létesítéséről, amelyből a nyelvtörvény esetleges büntetettjeit kárpótolnák.

Bugár szerint a magyar fél részéről  a nyelvalap létrehozása egy pozitív gesztus is lehet, viszont a szlovákiai magyar közösségnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy az ilyen ügyeket maga is meg tudja oldani.

Csáky Pál, az Magyar Koalíció Pártja elnöke a ta3 hírtévé kérdésére válaszolva kijelentette, Volleabekkel folytatott eszmecseréje során szóba sem került a magyarországi nyelvalap. „A magyarországi nyelvalap nem volt tárgyalásunk témája“ – jelentette ki Csáky.

Vollebaek viszont azt állította, mind Bugárrral, mind pedig Csákyval folytatott egyeztetése során téma volt a magyarországi nyelvalap.

Bajnai Gordon, magyar kormányfő 2010. január 28-án közölte, a magyar kormány 50 millió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, jogsegélynyújtásra, akiket anyanyelvük használata miatt Szlovákiában megbírságolnak.  Bajnai közölte, a pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át. Az 50 millió forint az idei évre szól, és az alapba való befizetéssel bárki hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához. Bajnai Gordon leszögezte: a kormány alkotmányos kötelessége, hogy támogassa és védje mindazokat, akiket anyanyelvük használata miatt sérelem ér.

-para-