Nyelvtörvény: Hotváth szerint ártalmas a magyar segélyalap

2010. február 8. - 17:26 | Belföld
„Élesen elítélem az alap létrehozását, mert lebecsüli és értéktelenné minősíti a főbiztos munkáját és a Pozsony és Budapest közötti eddigi együttműködést is" - mondta Juraj Horváth (Smer-SD), a parlament külügyi bizottságának elnöke.

Juraj Horváth, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke a Knut Vollebaek EBESZ-főbiztossal folytatott megbeszéléseken élesen bírálta a Magyarországon létrehozott nyelvi segélyalapot. Szerinte Bajnai Gordon kormányfő szokatlan formát választott az alap létrehozásának közlésére: körlevelet küldött az Európai Unió és a NATO tagországainak, holott ezt a módszert a jó viszonyban lévő és párbeszédet folytató államokban nem szokás alkalmazni. „Élesen elítélem az alap létrehozását, mert lebecsüli és értéktelenné minősíti a főbiztos munkáját és a Pozsony és Budapest közötti eddigi együttműködést is. Még a Kárpátmedencei Magyar Képviselők Fóruma is megtámadta az alap létrejöttét“ – jelentette ki a találkozót követően Horváth. Mint mondta, Vollebaek a megbeszélés során jelezte, hogy keddi, budapesti látogatása során rákérdez az alapra is.

Horváth tájékoztatta egyúttal az EBESZ főbiztosát, hogy a félkatonai szervezetek szélsőségességének behozatala Magyarországról, akik a határokon masíroznak és fasiztsa köszöntést használnak, nem vezet jóra. „A magyar fél ezidáig nem tette meg a Robert Fico kormányfő által javasolt lépést, vagyis, hogy közös erővel lássunk hozzá az extrémizmus elleni harchoz. Nem tetszik nekünk a magyarországi szlovák kisebbség oktatása finanszírozásának megnyirbálása sem“ – tájékoztattott Horváth a főbiztossal folytatott megbeszélésük tartalmáról, aki szerint az MKP által írásban beterjesztett kilenc észrevételből nyolcat beemeltek az egységes alkalmazási rendszebályba. „Meggyőződésem azonban, hogy az MKP és Budapest újra előáll az elégedetlenség táméjával és követelni fogja az irányelv megváltoztatását“ – tete hozzá.

Horváth szerint Vollebaekkal egybehangzóan azt a véleményt vallják, hogy nagyon jó dokumentum született, amely tartalmazza mind a kisebbségek, mind a főbiztos észrevételeit. „Az irányelvek egységes törvényértelmezést tartalmaznak. A főbiztos nagyra értékelte, hogy a dokumentumot a kormány is jóváhagyta, nem csupán a kulturális minisztérium. Vollebaek fontosnak tartja azt is, hogy az alkalmazási irányelvek megjelntek a törvénytárban is. Világosan tudomásunkra adta, hogy az első lépés jó volt és azt szeretné, ha a párbeszédet tovább folytatnánk vele és Budapesttel is“ – mondta a külügyi bizottság elnöke.

(sita)