A szlovák himnusz hallgatásával kezdhetik a hetet az iskolák és a hivatalok

2010. február 12. - 10:13 | Belföld
A parlamenti képviselők pénteken döntenek arról, hogy a szlovákiai iskolák, illetve hivatalok a szlovák himnusz meghallgatásával kezdjék-e a hetet.

Az ezt a módosítást tartalmazó törvényjavaslat az SNS műhelyéből került ki, Jan Slota és Rafael Rafaj az ún. hazafiassági törvény kidolgozói.

A képviselők közt különböző reakciókat váltott ki a törvényjavaslat. Az ellenzékiek feleslegesnek, sőt, kontraproduktívnak tartják, mivel a hazafiasságot nem lehet törvénnyel kikényszeríteni. A koalíciós törvényhozók többsége azonban a tervezet mellett áll. Rafaj a törvényről indított vita kezdetén elmondta, a javaslat alapvetően megváltozott, amivel a képviselők és a média kifogásaira reagálnak.

Személyazonossági átvételekor nem kell hűségesküt tenni

A törvényjavaslatból kivették azt a rendelkezést, amely a 15 éves fiatalokat személyazonosságijuk átvételekor, illetve a parlamenti és helyi képviselőket Szlovákia iránti hűségeskü tételére kötelezte volna. Az államigazgatás újonnan felvett alkalmazottaitól viszont a törvény alapján ezt továbbra is megkövetelik. 

Rafaj elmondta, azért eszközöltek változtatásokat, hogy kifogják a szelet azok vitorláiból, akik a piszkos vízzel együtt a gyereket is kiöntenék. Úgy vélekedett, hogy ha a képviselők nem támogatják a törvényjavaslatot, akkor az ország továbbra is csak Brüsszel közép-kelet európai helytartótanácsa marad. Azzal érvelt, hogy a hazafiasság az, ami az embert felelősségteljesebbé teszi országa és polgártársai iránt.

Simon szerint farizeusság

Simon Zsolt független képviselő farizeusságnak nevezte ezt a törvényt egy olyan párttól, amelyhez nem éppen hazafias események köthetők, mint a faliújságtender, az emissziós kvóták eladása, vagy a képviselőjük aláíráshamisítása. Azt tanácsolta a nemzetieknek, foglalják bele: "Nem fogom meglopni az államot és nem írok a lá a kollégám helyett". Simon véleménye szerint az SNS ezzel csak a rablásait próbálja elfedni. 

Simon valódi hazafiaknak tartja például az Állami Erdészet alkalmazottait, akik az ott történt bűntényekre figyelmeztettek. "Mit kaptak ezért az államtól? Önkéntes felmondásra kényszerítették őket" - jegyezte meg. 

Rafaj úgy reagált, az a botrány, hogy egyáltalán létezhetnek olyan etnikai pártok, amelyek felforgatták az országot, valamint hogy nem szégyellik magukat a szlovákellenességük miatt. 

Zdenka Kramplová képviselőnő szintén fontosnak tartja a hazafiassági törvény létét, amelyet mindenhol fontos ügynek tartanak szerinte, csak Szlovákiában kezelik nacionalizmusként. 

Emil Vestenický (SNS): "Legszívesebben sarokba állítanák a szlovákságot, és kukoricára térdeltetnék őket. Ha egy szlovák szeretné azt, ami teljesen természetes máshol a világban, egyből lármáznak".

Katarína Tóthová (HZDS) emlékeztetett, az sem túl hazafias, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára járnak, vagy Brüsszelben panaszkodnak.

SITA/para