Korszerűbb utak épülnek a magyar határig

2010. február 16. - 11:41 | Belföld
Márciusban kezdődik az új 16 kilométeres gyorsforgalmi út (R4) építése a Kassától a magyar határig - írja a Hospodárské Noviny.
A szlovák nemzeti útépítő vállalat pályázatára hét ajánlat érkezett. Nem hivatalos értesülések szerint a legnagyobb esélye a Skanska BS építőipari cégnek van, amely a legkedvezőbb ajánlatot tette. A Skanska a 16 kilométeres gyorsforgalmi út megépítésének költségeit 78 millió euróban határozta meg, s nem számol azzal, hogy ez az összeg később emelkedhetne.

"Áraink reálisak. Saját technológiával rendelkezünk, gépparkunk a legkorszerűbb igényeket is kielégíti, s szakértői gárdánk felkészült" - jelentette ki Magdaléna Dobisová, a Skanska BS szóvivője.

A Skanska ára nagyjából egyharmaddal alacsonyabb annál a költségvetésnél, amelyet az állam által felkért szakértői csoport készített - írja a lap. A Skanskán kívül olyan cégek érdeklődnek a megrendelés iránt, mint a Váhostav, Doprastav, Strabag vagy az Inžinierske stavby. A gyorsforgalmi út átadását 2012-re tervezik.

Konkoly József,  a magyar határ közelében lévő Kenyhec polgármestere (SMER-es megyei képviselő - a szerk) azzal számol, hogy az új autóút fellendíti a helyi ipari park forgalmát is. "Jelenleg három ezer embernek adunk munkát. Azzal számolunk, hogy az út befejezése után három éven belül ez a szám legalább 12 ezerre emelkedik" - mondta az újságnak Konkoly.

Az R4-es gyorsforgalmi út felépítése után nagymértékben fellendülhet a forgalom az ország nyugati és keleti fele között az észak-magyarországi autópályán keresztül Miskolc és Budapest érintésével. A sajtó szerint már most is ez a legelőnyösebb közúti kapcsolat Pozsony és Kassa között.

A Hospodárské Noviny szerint az idén tovább javul a közúti összeköttetés Szlovákia és Magyarország között. Az év végéig két új Ipoly-hidat adnak át a forgalomnak, s további kettő felújításáról a közeljövőben fog tárgyalni a pozsonyi kabinet. A hídfelújítási projektet Pozsonyon és Budapesten kívül az Európai Unió is anyagi támogatásban részesíti.

- mti/para -