"Saját" régióiban "saját" cégeivel végzi az iskolarekonstrukciókat az SNS és Fico

2010. február 17. - 11:38 | Belföld
Csak minden harmincadik eurót fordították magyar tannyelvű iskola felújítására Szlovákiában az európai uniós iskola-felújítási programjának keretéből - írja az Új Szó szerdai számában.

A lap szerint az iskola-felújítási munkálatok jelentős részére kormányhoz közeli cégeket szerződtettek. A Robert Fico vezette koalíció és az oktatási tárcát felügyelő SNS egyrészt a "saját" régióiban igyekszik iskolákat felújítani, másrészt a munkák nagy részét a hozzá közel álló cégekkel végezteti el.

Az építésügyi minisztérium 2008-ban összesen 9. fordulóban osztott pénzt iskola-felújításra, az első négy körben egy magyar iskola sem kapott uniós támogatást, és a következő fordulókban is csak néhány magyar iskola jutott támogatáshoz. Az euró helyett szlovák koronában számolt 10 milliárd koronás (80 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatási keretből kevesebb mint 400 millió koronát (3,2 milliárd forint) kaptak magyar tanintézmények az Új Szó cikke szerint.

A szakminisztérium szerint nem nézték, milyen tanítási nyelvű iskolának osztják a támogatást. Az oktatási tárca honlapján közzétett adatok szerint 442 intézmény részesült uniós támogatásban, ezek közül csak 14 magyar tannyelvű és 5 közös igazgatású (szlovák-magyar) iskola. Ez nagyjából 4 százalékos aránynak felel meg, az iskolák számát és a szétosztott pénzösszeget tekintve is.

A szlovákiai iskolák hozzávetőlegesen 10 százaléka magyar tannyelvű, az alapiskolák esetében – ebből a fajta oktatási intézményből van a legtöbb – ez az arány az oktatásügyi minisztérium tavalyi kimutatása szerint még magasabb, 11 százalék feletti.

A versenypályázatokat az önkormányzatok írják ki, a felújítási szerződéseket pedig az oktatási tárca beleegyezésével írhatják alá - írja napilap.

MTI/para