Egy homályos hátterű magáncég figyel bennünket?

2010. február 23. - 13:11 | Belföld
Stanislav Janiš, az SDKÚ-DS frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy homályos háttérrel rendelkező magáncég figyelheti az embereket az elektronikus útdíjon keresztül.

"Nem tudjuk, ki a tulajdonosa, csak annyit, hogy ciprusi számlákkal rendelkező garázscégek állnak mögötte" - jegyezte meg sajtótájékoztatón Janiš. Figyelmeztetett arra is, hogy Ľubomír Vážny közlekedésügyi miniszter szerint ugyanaz a SkyToll hivatott előkészíteni az útdíjrendszert a személyautók számára is. "Ennek a magáncégnek az adatbázisában több millió szlovák állampolgár személyes adatai fognak szerepelni. Tudni fogják, merre haladnak, hol és mennyi időre állnak meg" - tette hozzá.

Janiš figyelmeztetett arra is, hogy már jelenleg is rendelkezik a cég az összes fuvarozó cég komplex adataival, valamint a szerződéseket aláíró cégképviselők személyes adataival. A politikus emlékeztetett, a Ska Toll rendszere biztonsági szempontból is hibás, többek között az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés sincs teljesen biztosítva. Veszélyesnek tartja, hogy egy ilyen magáncég akár saját céljaira is felhasználhatja a fuvarozók adatait.

Janiš azt is elmondta, egy képviselői vizsgálat során szerzett tapasztalatokból arra lehet következtetni, hogy a SkyToll nagyon különös módon bánik az adatokkal. "Egyetlen kérés elegendő volt, hogy egy bizonyos fuvarozó mekkora összegű vámot fizet, és egy hívás után az igazgató asztalán volt az információ" - közölte. Úgy véli, ebből leszűrhető, hogy nincsenek eléggé védve a fuvarozók adatai az útjaikról, befizetéseikről.

Janiš felszólította a Nemzeti Autópályaépítő Társaságot, hogy tegye közzé az interneten az útvámrendszer biztonsági projektjét. Robert Fico kormányfőt pedig arra kérte, ismertesse a Sky Toll tulajdonosi körét, akik hozzáférhetnek a bizalmas adatokhoz. 

SITA/para