Óriási büntetésre számíthat a Billa

2010. február 23. - 16:49 | Belföld
Az élelmiszeripari felügyelet szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végzett több szlovákiai élelmiszeripari üzletláncnál, közlésük szerint némelyik óriási büntetésre számíthat.

A Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Felügyelet központi igazgatója, Ján Pliešovský közölte, a legsúlyosabb kihágás az átcsomagolt baromfihús volt, amelyet az éjjeli órákban címkézhettek át, és elhelyeztek a grillezésre alkalmas gyorsételek közt. Elmondta azt is, hogy a húst megsózták és borsozták szavatossági ideje lejárta után, majd grillezték és úgy csomagolták át. Hozzátette, a Billa üzletlánc egyik boltjáról van szó.

A felügyelet közölte, az ellenőrzéseket az éjszakai órákban, munkaszüneti napokon, február 3-7., és 12-17. közt végezték. A leggyakoribb vétség a raktározásbeli hiba volt, hogy például élelmiszert tároltak takarmány vagy drogéria mellett. Emellett egy helyen tároltak visszaváltható és nem visszaváltható üvegeket, vagy sajtokat egyből a csomagolásában helyeztek el, nem pedig úgy, ahogy a törvény előírja. A hűtőboxokban is hiányosságokra bukkantak, némely árunak sérült a csomagolása, vagy olyan árut adtak el, amely esetében a minimális szavatossági idő lejárt. 

Egy Tesco üzletben a madarak jelenlétét kifogásolták, valamint ismeretlen eredetű húskészítményt is találtak. Ezen boltok ellen eljárást kezdeményeztek. A felügyelők közlése szerint a legtöbb hiányosságot (47) a Billa üzleteiben találták, majd a Tescoban (36), a Hypernovában (35), a Coop - Jednotában (29) és a Kauflandban (26). AMetro esetében 10, a Ballánál szintén 10, a Lidlnél 3, a Carrefournál pedig egyetlen hibát véltek felfedezni.

SITA/para