Az 1. osztályú utakon március 1.-től ismét útdíj

2010. február 26. - 14:00 | Belföld
A 3,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautók és autóbuszok hétfőtől ismét kötelesek útdíjat fizetni a főutakon a korábban megjelölt 1 500 kilométeren

Másfél hónapos ideiglenes felfüggesztés után március elsején, hétfőn újra beindul a vámszedés az 1. osztályú utakon. A 3,5 tonnánál nagyobb súlyú teherautók és autóbuszok hétfőtől ismét kötelesek útdíjat fizetni a főutakon a korábban megjelölt csaknem 1 500 kilométeren. A közlekdési minisztérium már elkészült az idevonatkozó rendelet módosításával, melynek értelmében az első osztályú utakat ismét a fizetett útvonalak közé sorolják, derül ki Ľubomír Vážny közlekedési miniszter és a regisztrált fuvarzók pénteki tárgyalásai alapján.

„A fuvarozók képviseletében elmondhatom, hogy – sajnos – az útdíj-fizetés ismét beindul. A másik oldalon be kell látnunk,, hogy azok az érvek, melyek alapján a fizetést felfüggesztették, érvényüket veszítették. Már csak apróságok merülnek fel, melyeknek az elhárításán fokozatosan dolgozunk“ – mondta a tanácskozás után Pavol Jančovič, a Közúti Fuvarozók Társulása, a Česmad Slovakia alelnöke. Bizonyos műszaki hiányosságok, mint például a selejt fedélzeti egység szervízkódja érvényességének hossza nem akkora probléma, ami miatt a fuvarozók ragaszkodhatnának a főutakon az útdíj fizetésének további halogatásához.

A közlekedési minisztériumban megtartott pénteki találkozón ezúttal sem vettek részt az UNAS - a fuvarozók szlovákiai szövetségének képviselői. Az UNAS két alkalommal is tiltakozott a vámszedés feltételei ellen. Fő követelményük az, hogy a kiszabott 1 500-ról 333 kilométerre csökkentsék az útdíj-fizetéssel terhelt első osztályú utak hosszát.

(MTI)