Fico azt szeretné, ha a választás után is Lajčák irányítaná a szlovák diplomáciát

2010. február 26. - 13:41 | Belföld
Robert Fico azt szeretné, ha a júniusi parlamenti választás után felálló új szlovák kormányban is Miroslav Lajčák állna a külügyminisztérium élén.

"Nagyon örülnék, ha a júniusi választás után is ön vezetné a külügyminisztériumot, függetlenül attól, ki lesz a miniszterelnök" - jelentette ki a szlovák kormányfő azt követően, hogy "ellenőrző napot" tartott a külügyi tárcánál.

Fico szerint a pozsonyi diplomácia "jól teljesíti a kormányfeladatokat", s nagy szerepe van abban, hogy Szlovákiát a "megbízható kiszámítható partnerként" kezelik a világban.

A kormányfő a külügyminisztériumban tett látogatása során kiemelt feladatnak minősítette a szlovák-magyar kapcsolatok kezelését, s nagy figyelmet szentelt a határon túl élő szlovákok kérdésének is.

A kereskedelmi SITA hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta: ha összehasonlítjuk a szlovákiai magyar nemzeti kisebbség és a magyarországi szlovák nemzeti kisebbség helyzetét, akkor az eredmény "egyértelműen Szlovákia számára kedvező".

Szlovákiában június 12-re van kiírva a parlamenti választás, amelynek legnagyobb esélyese a Robert Fico vezette Smer. A Smer népszerűsége és támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint negyven százalék körül mozog, míg egyetlen más párt támogatottsága sem éri el a húsz százalékot. Elemzők ezért azzal számolnak, hogy a választás után is Robert Fico alakít kormányt.

(mti/para)