Vladimír Palko pártja nem indul a választásokon

2010. március 1. - 17:46 | Belföld
Szlovákia Konzervatív Demokratái (KDS) nem mérettetnek meg a júniusi választásokon, Vladimír Palko elnök szerint a pártnak erre nincs pénze. Az őszi az őszi helyhatósági választásokon viszont már indulnak.
„A párt anyagi helyzete miatt döntöttünk úgy, hogy a júniusi választásokon nem tartunk igényt a szavazók voksára” – írja állásfoglalásában Vladimír Palko, a párt elnöke. „Ha befizetnék a 16 600 eurós választási kauciót, szinte semmi pénzünk nem maradna a kampányra. Nem lenne tisztességes a választókkal szemben, ha komoly kampány nélkül indulnánk” – véli Palko.

A KDS-t 2008-ban alapították Vladimír Palko, František Mikloško, Pavol Minárik és Rudolf Bauer parlamenti képviselők azután, hogy kiváltak a KDH-ból. Távozásukat azzal indokolták, hogy nem értettek egyet azokkal a kereszténydemokratákkal, akik a 2006-os választásokat követően elképzelhetőnek tartották volna a Smerrel való közös kormányzást. A másik ok pedig az volt, hogy helyes volt-e a Dzurinda-kormányból való kilépés a lelkiismereti szabadságról szóló szerződés miatt” szügezte le Palko.

Palko szerint a KDS eddigi működésének van értelme, tagjai 2008-ban a Lisszaboni szerződés ellen voksoltak a parlamentben.

František Mikloško a parlamenti választásokon indult volna a Híd színeiben, de mivel a konzervatív demokraták képviselőjüket a listán az első nyolc között akarták látni, Bugár Béla pártja viszont csak a 12. helytől lejjebbit kínált fel, amit viszont Palkoék nem fogadtak el, így a koalícióból nem lett semmi. Bugár pártja a június 12.-i választásoknak a Konzervatív Polgári Párttal (OKS) közösen vág neki.

SITA/para