Építi médiabirodalmát a J&T: Ezúttal a Pravda került közel hozzá

2010. március 2. - 13:46 | Belföld
Új tulajdonosa van a pozsonyi Pravdának, a legrégibb szlovák politikai napilapnak. A jelenleg második legnagyobb példányszámú szlovák napilapot a J&T pénzügyi befektetői társasághoz közelálló csehországi bejegyzésű Florena, de szlovák tulajdonban lévő részvénytársaság vásárolta meg az eddigi tulajdonostól, a brit Daily Mail&General Trust médiacsoporttól - közölte a Pravda kedden.

A britek 2006-ban vásárolták meg a Perex kiadóvállalatot, amely az Avízo hirdetési újságot és a Pravdát adta ki. A korábban baloldali napilapból, független olykor a bulvárhoz közelítő "könnyebb" napilapot csináltak.  A lap átlagos példányszáma azonban a 2006-os 79 ezerről tavaly 51 ezerre csökkent.

"Az üzletben a vásárlót a J&T pénzügyi társaság képviselte, amely jogot szerzett arra is, hogy a Perex kiadót megvásárolja a Florena részvénytársaságtól" – nyilatkozta a Maroš Sýkora, a J&T csoport szóvivője.

Ivan Jakabovič, a J&T egyik tulajdonosa "érdekes befektetési lehetőségnek" minősítette a Pravda megvételét.  Úgy véli, hogy a Pravdának befolyása van a közvéleményre és példányszáma növelhető.

Szlovák pénzügyi körökben az a vélemény, hogy a J&T társaság célja egy médiabirodalom kiépítése, amelynek egyik pillére lehetne az 1920-ban Pravda Chudoby néven alapított napilap.  A J&T ellenőrzése alatt van a Mac TV kft. is, amely a Joj kereskedelmi televíziót működteti. A tranzakció árát nem közölték.

Tavaly márciusban lett új résztulajdonosa a szlovákiai Sme, illetve a magyar nyelvű Új Szó napilapot kiadó pozsonyi Petit Press kiadónak is, amikor a német Media Group Rheinische Post kiadóvállalat megvásárolta a második számú szlovákiai kiadóvállalat részvényeinek 50 százalékát. A Petit Press másik felét a szlovák Prvá slovenská investičná skupina részvénytársaság tartja kezében.

A Media Group Rheinische Post, amelynek kezében ott van a csehországi MAFRA kiadóvállalat is - ennek tulajdona a legnagyobb példányszámú csehországi napilap, a Mladá Fronta Dnes -, a szintén német Verlagsgruppe Passau GmbH-tól vásárolta meg annak Petit Press-részvényeit. A Verlagsgruppe Passau GmbH 1998-tól volt jelen a szlovákiai sajtópiacon. A MAFRA csoportba tartozik még a konzervatív Lidové Noviny napilap, valamint az ingyenesen terjesztett Metro napilap, több internetes portál, rádió- és televízióállomások.

Külföldi tulajdonban van a harmadik fontos országos véleményformáló szlovák újság, a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap is.

MTI/para

Címkék: J&T, Pravda, sajtó