Szegedi Csanád kijelentésével foglalkozik a parlament

2010. március 2. - 14:07 | Belföld
A szlovák parlament foglalkozni fog Szegedi Csanád Jobbik-képviselő mondataival, aki azt javasolta az EP-ben, hogy Szlovákia számára mutassák fel a sárga lapot.

Szegedi az egyperces felszólalások alatt Strasbourgban kijelentette, fel kellene függeszteni Szlovákia EU-tagságát. Indokként a kisebbségi jogok rendszeres megsértését és a xenofób viselkedést hozta fel. Anna Belousovová, az SNS alelnöke úgy véli, ez fenyegeti Szlovákia szuverenitását. Az SNS javaslatára a parlament foglalkozni fog a kijelentéssel.

Szegedi Csanád emellett említette, hogy szeretné biztosítani a szlovákiai magyarok számára a teljes értékű magyar állampolgárságot, beleértve a választásokon való részvétel jogát is, valamint szeretné, hogy a magyar nyelvet, mint második hivatalos nyelvet elismerjék Szlovákiában és töröljék el a Beneš-dekrétumokat. Belousovová elmondta, Szegedi felszólalása további gyalázkodó kijelentéseket is tartalmazott, minthogy ideje a szlovákoknak elkezdeni magyarul tanulni, valamint hogy a szlovákok sosem voltak és most sem államalkotó nemzet. 

SITA/Sme.sk/para