Rozmaring illatú húsvéti bélyeget adott ki a szlovák posta

2010. március 3. - 18:19 | Belföld
Rozmaring illatú, húsvéti témájú bélyeget adott ki a szlovák posta. A darabonként 40 centes bélyegek a héten kerültek piacra, és máris nagy érdeklődés mutatkozik irántuk. A bélyegeket tíz darabos füzet formájában is árulják.

"A rozmaring illatú bélyeget 1,8 millió példányban adtuk ki. A bélyegen egy gótikus könyvillusztráció részlete látható, amelynek eredetijét a pozsonyi városi múzeumban őrzik. Tulajdonképpen miniatúráról van szó, amely a sírban álló Fájdalmas Jézust ábrázolja"  - közölte Mária Hromadová, a posta kommunikációs osztályának munkatársa.

Elmondta, hogy a húsvéti témájú bélyeget Dusan Grecner akadémiai festőművész tervezte.

A rozmaring illatra azért esett a posta választása, mert ezt a virágot már évszázadok óta csodatévő erővel ruházza fel a népi hiedelem. A Kárpát-medencében is gyakran használják a legkülönbözőbb alkalmakkor, például házasságkötéskor. Jelképe a szeretetnek, az örök életnek, és a régi hiedelmek szerint megvédi az embereket mindenféle rossztól. A kereszténységben Szűz Máriával kapcsolták össze.

A húsvéti bélyeggel együtt a szlovák posta elsőnapi borítékot is megjelentetett, amelyen IV. Vencel római császár és cseh király második feleségének, Zsófiának a lámpása látható. Ez az illusztráció szintén a pozsonyi városi múzeum gyűjteményéből származik.

mti/para