Elfogadták a vagyoneredetről szóló törvényt

2010. március 4. - 18:43 | Belföld
A javaslat szerint a személyek és a cégek igazolatlanul szerzett vagyona az államé lesz. Egyben módosítják az Alkotmányt is, ami biztosítaná, hogy az Alkotmánybíróság nem korlátozhatja, vagy szüntetheti meg a törvény hatályát.

A parlament csütörtökön jóváhagyta a vagyoneredet igazolásáról szóló törvényt, s az ezzel összefüggő alkotmánymódosítási javaslatot. A 132 jelenlévő képviselő közül 112 szavazott az Alkotmány módosításáért, 14-en voltak ellene, öten tartózkodtak, egy nem voksolt.

A javaslatot a koalíciós Smer-SD törvényhozói és az SNS 11 képviselője támogatta, mellette voksolt az ellenzéki SDKÚ-DS, a KDH, az MKP, a ĽS-HZDS-es Jozef Tarčák, Zdenka Kramplová és hat független képviselő. A vagyoneredet igazolásáról szóló javaslatot a 132 jelenlévő közül 116 képviselő támogatta. A javaslat szerint a személyek és a cégek igazolatlanul szerzett vagyona az államé lesz. A pénzügyőrök az ügyésznek tesznek javaslatot a minimálbér 1500-szorosát meghaladó (kb. 450 ezer euró), gyanúsan szerzett és nem igazolt vagyon vizsgálatára.

(sita)