Kiszámították a meteoritbecsapódás lehetséges helyét

2010. március 5. - 18:24 | Belföld
Eldördült a startpisztoly a múlt vasárnap éjjeli bolida-látogatás tárgyi bizonyítékait keresők számára. Megállapították a meteoritok becsapódásának lehetséges helyét.

Mint azt az Origo hírportál közre adta, három szakértő, a Tóth László az MTA Szeizmológiai Intézeének munkatársa, Timár Gábor és Horváth Ferenc az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének dolgozói által jegyzett írás alapján valószínűleg iskerült meghatározni a bolida vagy annak maradványai becsapódásának helyét.

A tanulmány szerint, mely eredményeit több földrengésjelző állomás adatainak elemzésére alapozza, a meteorit felrobbanására valahol Szepsi térségében került sor, nagyobb magasságban. Az égi vándor haladási iránya északkeleti volt.

A fenti feltételezés alapján - ha a meteor délnyugati irányból érkezett, és körülbelül 10 kilométer magasban robbant –akkor  a felszínt esetleg elérő maradványok (a meteoritok) legvalószínűbb földet érési helye Kassától keletre, a Červenica szeizmológiai állomástól délre (a térképen szaggatott vonallal jelölt ellipszis térségében) lehet.

A felrobbanó bolidáról közölt képeket az RTL Klub is.

- origo/vasik - 

Címkék: bolida, Meteorit