Sem az iskoláknak, sem a diákoknak nem tetszik a hazafiassági törvény

2010. március 5. - 10:19 | Belföld
Nem tetszik a szlovákiai iskoláknak a hazafiassági törvény. Számos iskolaigazgató feleslegesnek minősítette, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik, míg a diákok tiltakozást szerveznek a törvény rendelkezései ellen.

Besztercebánya 14 általános iskolai igazgatója csütörtökön találkozott a városi önkormányzat illetékeseivel, s arra a közös álláspontra jutottak, hogy a törvény felesleges. Az iskolaigazgatók ezért fel akarják szólítani Ivan Gašparovič államfőt, hogy a jogszabályt ne írja alá.

"Az igazgatók arról beszéltek, hogy a törvényt átgondolatlanul fogadták el, és felesleges. Egyetértettek abban, hogy akik a jogszabályt elfogadták, azoknak biztosítaniuk kellene a forrásokat is annak alkalmazásához" - összegezte a tanácskozás eredményét a Sme című napilapban Stanislav Kútik, a besztercebányai polgármesteri hivatal oktatási osztályának vezetője.

Az újság pénteken azt írta, hogy a diákok - "többezres csoportok" - a Facebook közösségi portálon szervezkednek, s március 10-ére tüntetést szerveznek Pozsonyba, az elnöki palota elé. A tüntetést a polgári aktivisták is támogatják.

"Aláírásgyűjtésbe kezdtünk a törvény visszavonása érdekében. Ha az államfő aláírja, akkor április elsején, a törvény életbelépésének napján újabb tiltakozó akcióra, országos sztrájkra hívjuk fel a diákokat" - nyilatkozott a lapnak Robert Mihály, az Átlátszó Demokráciáért kezdeményezés egyik képviselője.

Ivan Gašparovič a hazafiassági törvénnyel kapcsolatban egyelőre nem nyilatkozott. "Az elnöknek meggyőződése, hogy az iskolákban szükség van a hazafias nevelésre. A törvénnyel kapcsolatban akkor nyilatkozik, miután azt áttanulmányozta" - jelentette ki Marek Trubač elnöki szóvivő.

A kedden elfogadott törvény szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában április elsejétől a himnusz meghallgatásával kell kezdeni a tanítási hetet; minden osztályban ki kell függeszteni a nemzeti zászlót, a címert, az alkotmány bevezetőjét és a nemzeti himnusz szövegét.

Sokan attól tartanak, hogy a nemzeti jelképek könnyen a diákok csínytevéseinek céltáblájává válnak, s így a törvénnyel éppen fordított célt érnek el, mint amilyet akartak. "Nem olyan törvényt fogadtunk-e el, amelynek célja a nemzeti jelképek megcsúfolása?" - tette fel a kérdést a téma kapcsán a Pravda című napilap.

(mti-para)