Mikolaj: Monitor a negyedik osztályban is

2010. március 6. - 14:13 | Belföld
Ján Mikolaj oktatási miniszternek azt akarja, hogy tesztvizsgán csak a kiválasztott tanulók vegyenek részt, hogy a negyedikeseket fölöslegesen ne stresszelje.

Ján Mikolaj oktatási miniszter arra készül, hogy felmérje az alapiskolák negyedikes tanulóinak tudásszintjét – hasonlóan, mint azt a kilenvedikesek esetében teszi a monitor révén. „Az első felméréseket 2011-2012-ben tervezzük, 2013-ban döntünk arról, hogy ezt általános érvényűvé tesszük, vagy csak néhány tanulót kiemelünk” – vázolta Romana Kanovská, az NÚCMV igazgatója. Az állam a monitor költségeit EU-s alapokból fedezi.

A kilencedikesek tudásszintjének felmérésével a tárca azt akarta elérni, hogy megkönnyítse a továbbtanulásukat. A gyakorlatban viszont a középiskolák igazgatói nem fogadják el a monitor eredményeit. Mikolaj ezért azt akarja elérni, hogy a felmérést csak kiválasztott negyedikesek végezzék. „Elegendő nekünk egy válogatás, gondolok itt 10-12 százalékra, amely alapján képet kaphatunk” –hangsúlyozta Mikolaj. A tárca főnökének az a véleménye, hogy fölösleges ne stresszelni a tanulókat nehéz feladatokkal, ha azok eredményei semmire sem használhatók. Kérdéses, hogy a negyedikesek felmérése mire helyezi a hangsúlyt: arra, hogy megállapítsa tudásszintjüket, vagy arra, hogy megértik-e a szöveget, eseleg mennyire kreatívak.

(sita)