Belousovová: Szegedi Csanád kijelentéseivel minden ötödik magyar egyetért

2010. március 9. - 15:18 | Belföld
A parlament külügyi bizottsága nem fogadott el határozatot Szegedi Csanád Jobbik-képviselő EP-ben tett kijelentéseivel kapcsolatban.

A bizottság ugyanis nem volt határozatképes. Az SNS javaslatának megtárgyalásakor ugyanis a bizottság 12 tagja közül mindössze öten voltak jelen. Pavol Hrušovský (KDH) azzal távozott, hogy ezen nem kíván részt venni. Kijelentette, a kormány politikájának szellemében cselekszik így.

"A KDH fellépése nem lep meg, de Pavol Hrušovskýé igen" - közölte az SNS alelnöke, Anna Belousovová, aki a bizottság előtt prezentálta a javaslatot. Kifejtette, hogy Szegedi szerint ideje a szlovákoknak elkezdeni magyarul tanulni, valamint hogy a szlovákok sosem voltak és most sem államalkotó nemzet. Belousovová úgy vélekedett, nem egy őrült kijelentéseire reagálnak, hanem olyan nézetekre, amellyel minden ötödik magyar azonosul.

"A szlovák parlament mély nyugtalanságát fejezi ki Szegedi Csanád Európai Parlamenti képviselő szlovákellenes, soviniszta kijelentései miatt. Tiltakozik a Szlovák Köztársaság szuverenitása ellen tett kijelentések ellen. Elutasítja az irredenta revansizmust felelevenítő, a kisebbségi problémakörbe a határon túlról történő beavatkozást, a szomszédság elveinek betartására, a jó szomszédságról szóló szerződésre hivatkozva." - áll a határozatban. Belousovová szerint a szövege annyira mérsékelt, hogy egyetlen képviselőnek sem lehet kifogása ellene.

SITA/para