Nem tudják büntetni a hazafiassági törvényt be nem tartó iskolákat

2010. március 9. - 12:46 | Belföld
A szlovák oktatási minisztériumnak nincs semmiféle lehetősége arra, hogy megbüntesse azokat az iskolai igazgatókat, akiknek az intézményében nem fogják betartani a hazafiasság megerősítését célzó törvényt - írta kedden a Pravda.

Az április elején érvénybe lépő, sokat vitatott törvény nem tartalmaz semmiféle szankciót arra az esetre, ha valamelyik iskola nem tartaná be. Ján Mikolaj oktatási miniszter egy vasárnapi tévéinterjúban azonban azt mondta: a törvény be nem tartását a tanfelügyelők fogják ellenőrizni. Ha észlelik a jogszabály megsértését, az igazgató először figyelmeztetést kap, míg a második esetben már javasolni fogják leváltását, amit az iskola fenntartójának a miniszter szerint figyelembe kell majd vennie.

"Az iskolafelügyelet csak javaslatot tehet, a döntés joga az intézmény fenntartója kezében van" - mondta Jozef Turcány, a Szlovákiai Falvak és Városok Szövetségének (ZMOS) alelnöke. Leszögezte: az önkormányzatok döntenek arról, hogy büntetést szabnak-e ki, vagy sem. Arról, hogy esetleg maguk az önkormányzatok ellenőrizni fogják-e a hazafiassági törvény betartását, Turcány nem kívánt nyilatkozni.

A múlt héten elfogadott törvény szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában április 1-jétől a himnusz meghallgatásával kell kezdeni a tanítási hetet; minden osztályban ki kell függeszteni a nemzeti zászlót, a címert, az alkotmány bevezetőjét és a nemzeti himnusz szövegét.

Számos iskolaigazgató az elmúlt napokban feleslegesnek minősítette a jogszabályt, az intézmények fenntartóinak, az önkormányzatoknak pedig a kiadások ellen vannak kifogásaik, míg a diákok tiltakozást szerveznek a törvény rendelkezései ellen.

A Sme című liberális napilap pénteken azt írta, hogy a diákok - "többezres csoportok" - a Facebook közösségi portálon szervezkednek, és március 10-ére tüntetést szerveznek Pozsonyba, az elnöki palota elé. A tüntetést a polgári aktivisták is támogatják.

"Aláírásgyűjtésbe kezdtünk a törvény visszavonása érdekében. Ha az államfő aláírja, akkor április 1-jén, a törvény életbelépésének napján újabb tiltakozó akcióra, országos sztrájkra hívjuk fel a diákokat" - nyilatkozott a lapnak Robert Mihály, az Átlátszó Demokráciáért kezdeményezés egyik képviselője.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, akik a hazafiassági törvényt a parlamentben keresztülvitték, bejelentették: Vlast (Haza) néven polgári társulást kívánnak alakítani, amely segítené a törvény megvalósítását, s anyagi támogatást nyújtana az iskoláknak az állami jelképek megvételéhez. A szükséges pénzt az SNS gyűjtés útján akarja előteremteni.

mti/para