A hazafiassági törvény ellen tüntetőkhöz csak Bugár Béláék csatlakoztak

2010. március 10. - 18:01 | Belföld
Mintegy 1000 ember tüntetett szerdán délután a köztársasági elnöki palota és a parlament előtt Pozsonyban. A tüntetők azt követelték, Hogy Ivan Gašparovič ne írja alá a hazfiassági törvényt.

A Kezdeményezés az Átlátható Demokráciáért elnevezésű polgári tiltakozó akció szónokai hagsúlyozták, hogy a Szlovák Nemzeti Párt által a parlamentben elfogadtatott hazafiassági jogszabály evidens módon véleménykorlátozó jellegű diktátumnak számít. Kinyiltakoztatták továbbá, hogy hazafiasságot nem lehet semmilyen törvénnyel kierőszakolni.

A tiltakozó akción résztvevő diákok felszólították Anna Belousovovát, ne a nemzeti jelképekre gyűjtsön pénzt az iskolának, hanem alakítson inkább polgári társulást a minőségi oktatási rendszerért és egészségügyért.

A tüntetők eztán bizonyítandó, hogy ismerik a szövegét, elénekelték a szlovák himnuszt, majd átmeneteltek a parlament elé, ahol azt követelték, hogy jöjjenek ki az utcára és hallgassák meg őket a parlamenti képviselők. Utóbbiak közül csak Bugár Béla, Simon Zsolt, A. Nagy László és Bastrnák Tibor jöttek ki a tüntetők közé és Bugár Béla rövid beszédben fejezte ki, a Híd párti politikusok egyetértését a tüntetés szervezőivel.Az emberek eztán még mintegy perceken át a kulcsaikat csörgették, jelezve a hazafiassági törvény megszavazó képviselőknek, hogy ideje távozniuk a közéletből.

A megmozduláson maroknyi ellentüntető is részt vettek. A Szlovák Nemzeti Egység fiataljai támogatni jöttek a törvényt.

A hazafiassági törvény április elsejétől lesz hatályos, ha azt a köztársasági elnök aláírja.

Az új jogszabály szerint a szlovákiai iskolák minden osztályában ki kellene függeszteni a szlovák zászlót, az állami címert, az alkotmány bevezetőjét, valamint a szlovák himnusz szövegét. A himnuszt hétfő reggelente le is játszanák a diákoknak. A képviselő-testületek tagjainak pedig - az önkormányzattól a parlamentig - pedig minden ülés elején el kellene énekelniük a himnuszt.

-para-