Lajčák: Szlovákia ismeri az utat

2010. március 12. - 12:36 | Belföld
A szlovák diplomácia vezetője bécsi Diplomáciai Akadémián tartott előadásában kitért a Lisszaboni Szerződésre, az európai diplomácia szolgálatra és a szlovák-osztrák kapcsolatokra is.

Szlovákia megoldotta azt a kérdést, hogy a jövőben milyen irányba veszi útját, hogyan teremti meg biztonságát – jelentette ki Miroslav Lajčák külügyminiszter a bécsi Diplomáciai Akadémián.

Előadásában, amellyel az Osztrák-Szlovák Társaság meghívásának tett eleget, kitért azokra a kihívásokra, amelyek a szlovák külpolitika előtt állnak. Szerinte Szlovákia az Európai Unión belül jelenleg arra irányítja figyelmét, hogy a gyakorlatban is érvényesítse a Lisszaboni Szerződést. „Maga a Lisszaboni Szerződés soha nem volt számunkra cél, hanem eszköz. Egyrészt rendkívüli lehetőségeket teremt, másrészt viszont csak tőlünk függ, hogy ezekkel élünk-e” – jelentette ki Lajčák.

A szlovák diplomácia vezetője beszélt arról, milyen Szlovákia állásfoglalása az Európai Külügyi Szolgálatokkal kapcsolatosan. „Ettől azt várom, hogy növeli az unió globális profilját a világban. Ehhez viszont az kell, hogy politikai téren, de konzuláris területen is reális feladatokkal lássák el,. Rendkívül fontos, hogy a tagállamok közös tulajdona legyen” – véli Lajčák.

Lajčák megismételte, hogy a szlovák külpolitika a Keleti Partnerség országaival, Oroszországgal és a nyugat-Balkánnal való kapcsolatokra helyezi a fő hangsúlyt. „Szlovákiának érdeke az EU további bővítése, ez az unió politikai projektjeinek egyik legsikeresebbike. Ráadásul a Nyugat-Balkán érdekes geopolitikai térség számunkra és Ausztria számára is” hangsúlyozta, miközben elemezte a szlovák-osztrák kapcsolatokat is. Ezek szerinte Szlovákia külpolitikai prioritásai között nagyon fontos helyet foglalnak el. „Szomszédként sok mindenben egymásra vagyunk utalva, neme engedhetjük meg, valamilyen módon korlátozzuk egymást, vagy ne fejlesszük kapcsolatainkat” fejezte be Lajčák.

(sita)