70 millióval lett gazdagabb a nemzeti bank

2010. március 17. - 10:28 | Belföld
A Szlovák Nemzeti Bank tanácsa úgy döntött, hogy a 2009-es nyereséggel a korábbi évek veszteségeit fogja fedezni.
A Szlovák Nemzeti Bank az elmúlt évet 70,6 millió eurós nyereséggel zárta. Ezzel szemben a központi bank egy évvel korábbi vesztesége 1,227 milliárd euró volt.“A bank gazdasági eredményére pozitív befolyással volt a pénzügyi műveletek 131,2 milliós bevétele, ami kamatokból és az értékpapírokból származó bevételekből tevődött össze“, tájékoztatott Jana Kováčová, a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője. Ezzel szemben 2008-ban a pénügyi műveletek 1,116 milliárdos veszteséggel jártak.

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának döntése alapján, tekintetbe véve az Európai Központi Bank 2009-es gazdasági eredményét, az egyes központi bankok között osztották el az Európai Központi Banknak az euróbankók emissziójával nyert 8 százalékos részesedését. „A Szlovák Nemzeti Bank ebből a részesedésből 7,8 millió eurót kapott“ – közölte Jana Kováčová.

2009-ben a Szlovák Nemzeti Bank gazdálkodásában - az euró-rendszer tagságának elnyerésével – jelentős változások történtek. Ebből kifolyólag a szlovák központi bank 399,4 millió értékben átutalta a valutatartalékát, s letörlesztete az Európai Központi Banknál a hátralévő tőkerészét.

- sita/para -