Gašparovič Sólyom László vajdasági kijelentéséről

2010. március 17. - 08:31 | Belföld
Ivan Gašparovič szerint világos, ki bolygatja állandóan a szlovák-magyar kérdést, "ki játszik a szlovák, nem pedig a magyar kártyával".
Gasparovič kedden, szlovéniai hivatalos látogatásának végén a szlovák hírügynökség tudósítójának kérdéseire válaszolva kommentálta Sólyom László államfő egyik, a múlt heti vajdasági látogatáson tett kijelentését.

Sólyom László Nagybecskereken kijelentette, hogy a magyaroknak - nemcsak Szerbiában, hanem Romániában és Szlovákiában is - idegen nyelvként kellene tanulniuk az államnyelvet.

"Úgy vélem, itt semmit sem kell magyarázni. Bárcsak megértenék ezt azok az újságíróink és politológusaink is, akiknek egészen más a véleményük" - mondta Gašparovič.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hajlandó-e erről a témáról párbeszédet folytatni magyar kollégájával, az elnök kijelentette: "Én az elnök úrral bármikor és bárhol kész vagyok találkozni, beszélni ezekről a kérdésekről, de egyelőre nem találok megértésre".

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn "alattomos és átgondolt"  Szlovákia-ellenes támadásnak minősítette Sólyom László Vajdaságban tett kijelentését.

 - mti/para -