A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szerint sok a megoldásra váró probléma

2010. március 17. - 09:50 | Belföld
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) állásfoglalása szerint is magas a 20 százalékos kisebbségi nyelvhasználati küszöb, mint ahogy ezt az Európa Tanács megállapította a közelmúltban.
Ugyancsak probléma, hogy a szlovákiai jogszabályok nem tesznek különbséget a nemzeti kisebbségek között - olvasható az Új Szó mai számában.

"Ez gyakorlatilag csak három kisebbség (magyar, ukrán és ruszin) számára teszi lehetővé a hivatali nyelvhasználatot" – szögezi le az SZMK nyilatkozatában. Az állásfoglalás rámutat, hogy a helyzet rosszabb, mint Magyarországon: Szlovákiában a 13 elismert kisebbségből 10 szórványban él, és szinte mindenütt mélyen 20 százalékos arány alatti kisebbséget alkot. A kerekasztal szerint jobb lenne, ha a törvényben különbséget tennének a kisebbségek között.

Az SZMK javasolja, hogy Szlovákia térjen vissza az 1968-as alkotmánytörvény filozófiájához, amely szerint négy, történelmileg és regionálisan több területen is erősen jelenlevő kisebbséget kellene elismerni (magyar, ruszin, ukrán és német), figyelembe véve specifikumaikat. Ez a megoldás más európai államokban is bevált, és nem volna diszkriminatív. Finnország, Németország vagy Olaszország mellett Szlovéniában is bevezették, ott az olaszoknak és a magyaroknak van különleges státusuk.

A kerekasztal rámutat arra is, hogy az európai nyelvi charta érvényesülésének figyelemmel kísérését is más módon kellene megoldani, minden kisebbség esetében külön bizottság vizsgálhatná azt. Az SZMK felhívja a szlovák kormány figyelmét arra, hogy továbbra sincs megoldva a kisebbségi szervezetek támogatásának kérdése.

- mti/para -