Vitába szállt Mikolajjal a Híd

2010. március 17. - 18:51 | Belföld
„A Híd Párt nem érti, mi alapján gondolja az iskolaügyi miniszter azt, hogy a magyar tannyelvű iskolákba járó diákok szlovák nyelvtudása nem megfelelő” – áll a párt hivatalos kommünikéjében.

A nyilatkozat a továbbiakban leszögezi, Ján Mikolaj állításai félrevezetők, mivel:

„A 2009-es Monitor 9 eredményei alapján a magyar tannyelvű iskolák diákjai átlagosan 61,37 százalékosra írták meg a szlovák nyelvi tesztet, míg a szlovák tannylevű iskolák diákjai 61,27-re. A morfológiai vonatkozású kérdésekben 63,2 százalékot értek el a magyar alapiskolák diákjai, míg a szlovák alapiskolák diákjai 57,8 százalékon teljesítettek. A lexikológiai és helyesírási feladatokban szintén a magyar tannyelvű alapiskolák diákjai értek el jobb eredményeket.“

A nyilatkozat továbbá kifejti, ha a miniszter kijelentéseivel a diákok aktív nyelvhasználatára célzott, elismeri, hogy a szlovák nyelv tanításának módszere a magyar iskolákban nem jó.

„Meg szeretnénk kérdezni a miniszter úrtól, vajon tényleg az-e a célja, hogy a diákok tökéletesebben sajátítsák el a szlovák nyelvet, vagy csupán el akarja terelni a figyelmet a korábbi rossz döntésekről?“

A Híd  párt a szlovák nyelvoktatás módszertanának megváltoztatását szorgalmazza, úgy, hogy a hangsúly a beszélőkészség elsajátításán legyen, tehát a szlovákot második nyelvként oktassák.

-para-