Államnyelv-oktatási mizéria

2010. március 18. - 09:54 | Belföld
Az a vita, amely arról folyik, hogyan kellene oktatni a többségi nyelvet a kisebbségi iskolákban, tipikus példája annak, hogy a politika időnként olyan konfliktusokat gerjeszt, amelyek nélküle sosem alakulhattak volna ki - írja a Sme.
A szerző, Peter Schutz rámutat: a magyar államfő véleménye a problémáról teljesen legitim, s talán még haladóbb is, mint a mai szlovákiai gyakorlat. De az is lehet, hogy nem. Lényegesebb azonban, hogy Sólyomnak ebben az ügyben nincsenek jogkörei. Ha javítani akart a helyzeten, akkor az alapszerződés szerint illetékes vegyes bizottsághoz kellett volna fordulnia, s nem egy vajdasági nagygyűlésen beszélnie erről. A szlovák miniszterelnök lelkiállapotát ismerve ugyanis más válaszra, mint amilyent kapott, nem számíthatott.

"Sólyom örülhet annak, hogy az anyanyelvük idegen nyelvként való oktatásáról szóló nyilatkozatát sem a szerbek, sem a horvátok, a románok vagy az ukránok nem "alattomos és előre eltervezett támadásként" értelmezték. Ugyanakkor tény, hogy Ján Mikolaj megerősített tanfelügyelői ellenőrzéseit a szlovákiai magyar gyerekek és tanítóik fogják elszenvedni. Ez az, amit Sólyom elért" - zárja vezércikkét a Sme.  

A Pravda alaptalannak minősíti az oktatási miniszter döntését, hogy ellenőrizni fogják a kisebbségi magyar iskolákban a szlovák nyelv oktatásának színvonalát. A lap összefoglalóját a problémáról "Mikolaj a magyar elnök miatt bünteti az iskolákat" cím alatt közli.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a kormány viselkedése felháborító és egyben alaptalan.

"Semmivel sem tudják alátámasztani, hogy alacsony színvonalú a magyar iskolák tanulóinak szlováktudása" - jelentette ki Bugár az Új Szóban. Mint mondta, a "Tesztelés 9" elnevezésű felmérés tavalyi eredménye éppen azt bizonyítja, hogy a magyar tanulók tudásszintje szlovák nyelvből jobb, mint a szlovák tanulóké. A felmérés eredményeit a Pravda is közli, megjegyezvén: az állami tesztelés eredményei nem támasztják alá a miniszter állítását, miszerint a magyar kisebbség csak 50 százalékos mértékben bírja az államnyelvet.

Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatásügyi alelnöke szerint a kormány ismét előhúzta a magyarkártyát.  "Valószínűleg megint olyan dolgokat készítenek elő, amelyek összefüggenek az alternatív oktatás bevezetésének lehetőségével" - mondta az Új Szónak Szigeti.

- mti/para -