Simon egyetért a HZDS agrárminiszterével

2010. március 20. - 13:25 | Belföld
Simon Zsolt szerint az az összeg, melyet Szlovákia köteles visszafizetni, a felhasznált uniós pénzek egy százalékát sem teszi ki.

Simon Zsolt, a Híd politikai párt alelnöke, volt mezőgazdasági miniszter egyetért a mezőgazdasági tárcának azzal a döntésével, hogy Szlovákia visszafizesse az Európai Unió költségvetésébe a 3,034 millió eurót. Pénteki sajtótájékoztatóján Vladimír Chovan mezőgazdasági miniszter jelentette be, hogy a Szlovák Köztársaság nem fog emiatt pereskedni. A döntést a tárca azt követően hozta meg, hogy elemezték azokat az eseteket, amikor más uniós tagországok bírósághoz fordultak az Európai Bizottság döntése miatt, de nem jártak sikerrel. Chovan szerint előfordulhatna akár az, hogy Szlovákia még rosszabbul járna.

Szlovákia kénytelen lesz visszafizetni az Európai Unió kasszájába 3,034 millió eurót, miután az Európai Bizottság vizsgálata kiderítette, hogy Szlovákia a szóban forgó vidékfejlesztési támogatást szakszerűtlenül használta fel. A mezögazdasági minisztérium nyilvánosságra hozott információi szerint a bizottság még 2006 májusában és júniusában ellenőrizte Szlovákiát.

Simon szerint az az összeg, melyet Szlovákia köteles visszafizetni, a felhasznált uniós pénzek egy százalékát sem teszi ki. „2004 és 2006 között jó munkát végeztünk. A farmerek dotációk útján több mint 17 milliárd koronát kaptak. Erre joggal lehetünk büszkék. Az összeg magassága arról tanúskodik, hogy Szlovákia jelesre vizsgázott az EU-ba való belépésből“ – mondta ma a SITA hírügynökségnek Simon Zsolt.

SITA/para