Mentő-ötletek

2010. március 24. - 06:55 | Belföld
Valószínűleg változni fog az orvosi mentőszolgálatoknak az egészségügyi minisztérium által javasolt száma és széthelyezése.
Az új rendelettel kapcsolatban ugyanis számos kifogás merült fel. Zsolna megye például nem ért egyet a čertovicai székhelynek Tornaljára való áthelyezésével. Nem tetszik a megyei ökormányzatnak, hogy a változás két megyét is érintsen. Čertovica ugyanis a zsolnai kerültben, míg Tornalja a besztercebányaiban van. „A megyéből megyébe való áthelyezésnek azért sincs értelme, mert Tornalján egy rendelő már van. Ráadásul, ha ez megtörténik, óriási terület marad mentőszolgálat nélkül“ – figyelmeztet a megyei önkormányzat.

Zsolnának kifogása van az ellen is, hogy Deménvölgyből Východnára helyezzék át a mentőszolgálat székhelyét.“Deménvölgy turisztikai terület, amelyet a környező rendelőkből egyik sem lenne képes 15 percen belül ellátni.

A pozsonyi megyei önkormányzat az orvosi mentőszolgálatok területi széthelyézését úgy szeretné megoldani, hogy a malackai és a szenci járást ne egy, hanem két mentőszolgálat lássa el szolgáltatásaival. Kifogásolja azt is, hogy nincs minden rendelőnek feltüntetve a pontos címe. „Ezt az észrevételt kérjük figyelembe venni részben a mentőszolgálatok elhelyezésének jobb áttekinthetősége, részben a lakosság jobb tájékoztatása miatt is“ indokolja javaslatát a megyei önkormányzat. A közlekdési, postaügyi és távközlési minisztérium pedig a nemzetközi légiforgalmi egészségügyi előírások betartása érdekében azt akarja, hogy a pozsonyi Štefánik repülőtéren is legyen mentőszolgálat.

Az egészségügyi minisztérium az orvosi mentőszolgálatokról kiadott rendeletének módosítása keretében azt tervezi, hogy számukat 270-ről 273-ra emeli. A tárca szerint a területi felosztást is úgy akarják megoldani, hogy 15 percen belül mindenütt ott lehessen az orvos.

- sita/para -