Az MKP szerint Szlovákiának gondja lesz az adóssággal

2010. március 26. - 12:40 | Belföld
Farkas Iván, az MKP alelnöke szerint a jelenlegi kormány politikája az államadósság növekedését eredményezte. Farkas úgy véli, az adósság növekedésének üteme egészségtelen és egyre veszélyesebb.

Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának elnöke, a párt alelnöke szerint a jelenlegi kormány politikája az államadósság növekedését eredményezte.Az ország adóssága ugyanis az elmúlt négy év alatt Farkas szerint a két és félszeresére emelkedett és lassan eléri a 70 milliárd dollárt. Az állami szektor adóssága az ötszörösére nőtt.

„Ez a trend és főleg az állami szektor adósságának gyors ütemű növekedése nagyon egészségtelen és a jövőre nézve veszélyes“ – jelentette ki pártja mai sajtótájékoztatóján Farkas. Szerinte ha a következő kormány prioritásai nem változnak, Szlovákiának óriási gondjai támadhatnak a költségvetési hiánnyal és a közpénzek stabilitásával. „Óvakodni kell a görög úttól“ – egészítette ki az MKP alelnöke.

A kormány költségvetési fegyelmében ebben az évben sem tapasztalható javulás. Az állami költségvetés hiánya februárból márciusba lépve 1 milliárd euró volt, vagyis az elmúlt év februárjához viszonyítva megkétszereződött. „Az ezévi költségvetést sokkal magasabb deficittel fogadták el, mint a tavalyit, a kormány azonban ennek ellenére sem képes beleférni az új keretbe, a hiány pedig egyre növekszik“ – állapította meg Farkas.

A párt alelnöke szerint ennek az okozója egyebek mellett az , hogy keveset merítünk az uniós alapokból, holott az EU-s pénzek képezik az idei költségvetés nagy részét. A helytelen pénzlehívás tavaly mutatkozott meg, amikor Szlovákia többet adott az Európai Unió közös kasszájába, mint amennyit merített belőle.

(sita)